Povratak

Sumnja na problem sa zubima i održavanje higijene zuba afričkog ježa

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Biljana Knezevic Joomla v2


Odgovara:
Biljana Knežević, dr. med. vet.
Pet centar, Kralja Petra Svačića 61, Osijek

P: Tražim proizvode za higijenu zubi mog afričkog ježića. Obično se za njih preporučuju proizvodi za mačke pa gledam ovu pastu s okusom jetre ili ICF stomodine gel. Razlog - čini nam se da ga nešto muči zadnjih dana, manje jede, npr. ne može više pregristi fobase, iako se trudi. Samo ih stavi u usta pa nakon nekog vremena žive ispljune. Jede sada samo mekanu hranu i jede puno sporije. Probava je ok, kreće se ok. Naizgled su mu zubi bijeli i čitavi, nismo našli ni jedan ispali zub i ima tek 2 godine. Preventive radi, htjeli bismo uvesti oralnu higijenu. Da li biste mi mogli potvrditi jesu li te paste sigurne za tako male životinje? Imaju li neke štetne/prejake tvari za tako malu životinju? Imate li neku drugu preporuku za oralnu higijenu afričkog ježa? Hvala, Mia (i Piko)

O: Ježevi, kao i ostali sisavci, imaju čak 44 zuba koji trebaju redovnu pažnju. Bolesti zuba kod ježeva ne treba zanemariti jer one mogu uzrokovati velike probleme te ozbiljnu bolnost i infekcije.

Trajne zube ježići dobivaju već sa 3 tjedna, a oni im omogućuju žvakanje i hvatanje hrane. Održavanje higijene zuba kod ježeva je ponešto problematično jer oni to najčešće ne dopuštaju te je najčešće potrebna pomoć veterinara. Ne preporučuju se koristiti nikakvi dodaci prehrani niti paste za njih, već klasično nježno ''četkanje'' zubi sa mokrim spužvastim vrhom štapića za uši.

Na zubima kod ježeva se može naći plak i kamenac koji nastaju od sline, čestica hrane i bakterija što može uzrokovati daljni problem sa desnima, a posljedično može dovesti do ulaska bakterija u krvotok i sistemske infekcije. Još jedan od problem, a koji se može dogoditi je i apsces korijena zuba koji se teško može uočiti, a dijagnosticira se na osnovu rentgenskih snimaka.

Ukoliko smatrate da postoji problem sa zubima kod Vašeg ljubimca, savjetujem Vam da posjetite veterinara koji će napraviti pregled i po potrebi profesionalno čišćenje zubića, a ako postoji potreba da se problematični zubi i izvade.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr