Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam 2 kanadske vjeverice, ženku staru nekih 8 mj, i muzjaka od 2 god. Do prije nekih tjedan i pol, dva su se odlično slagala. Dijelile su hranu, igrale se kad bi ih pustila iz kaveza, zajedno su spavale, no sad su se stvari drastično promijenile. Ženka je postala agresivna, više ne želi spavati u istoj kućici s mužjakom, kad su pušteni da trčkaraju po kući, stalno ga lovi i tuče. To se do sad nije nikada dogadalo. Uz to je postala agresivna i prema meni, 2 puta me ugrizla. Šokirana sam i uopće ne znam koji je razlog njenoj promjeni raspoloženja. Uz sve to stalno mi odvlači majice na neka mjesta, i svu tkaninu koju pronađe u sobi. Prvo mi palo na pamet da je možda trudna, no ne znam kako bi to bilo moguće s obzirom na to da kanadske vjeverice spolno sazrijevaju tek s godinu dana starosti. Da li je ona možda ipak trudna ili postoji neki drugi problem?

Unaprijed hvala, Jelena

O: Kanadska vjeverica potječe iz travnatih prerija SAD-a, Azije i Kanade. Pripadaju mnogobrojnoj porodici glodavaca familija Sciuridae. Poznato je 262 vrste koje su rasprostranjene širom Sjeverne i Južne Amerike, Euroazije i Afrike. Vrlo su živahne i umiljate životinje. Narastu oko 25 centimetara. Životni vijek im je između 5 - 8 godina, a žive u podzemnim rovovima blizu stijenja, srušenih debala ili ograda. Potrebno im je pružiti jako puno ljubavi, vremena i strpljenja da bi se lakše i brže priviknuli na vlasnika. Potreban im je prilično veliki kavez, no isto tako vole boraviti - kao i drugi kućni ljubimci - izvan kaveza.

Kanadske vjeverice su vrlo živahne i iako vole društvo, izrazito su teritorijalni ljubimci. Iako su ženke uglavnom dominantnije od mužjaka i znaju biti agresivne (naročito u periodu estrusa), nije isključeno da i mužjak pokuša iskazati svoju dominaciju, naročito ako se drže u istom kavezu.

Također, neke vjeverice vole društvo, a neke ne. Naime, poznato je da neke vjeverice u određeno doba godine postaju poprilično agresivne prema drugim vjevericama bez obzira na spol pa čak i ljudima. U prije navedenim slučajevima, najčešći razlog za njihovo agresivno ponašanje jest spolna zrelost.

Kao što je prije i navedeno, moguće je da je razlog ženkine agresivnosti njeno spolno sazrijevanje. Naime, kanadske vjeverice spolno sazrijevaju s otprilike godinu dana starosti pa ponekad i vjeverice koje su odmalena živjele skupa u skladu, odjednom imaju problema zbog mužjakove ili ženkine agresivnosti.

Također, agresivno ponašanje može biti posljedica stresa, zbog straha od gubitka teritorija ili, ukoliko se agresivno ponašanje počne javljati pred zimu, zbog straha od gubitka hrane (čak i onda kada je imaju u izobilju).

Stoga, bilo bi pametno nabaviti još jedan kavez ili pregraditi postojeći kavez, a sve kako bi mogli odvojiti ženku od mužjaka i na takav način spriječiti moguće probleme.

O razmnožavanju kanadskih vjeverica pisao je kolega Dino Karakaš, dr. vet. med. ovdje.