zdravka_rumiha1

 
Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Zanima me je li patuljasti kunić i hrčak smiju biti zajedno u većem kavezu? Patric


O: Držanje patuljastog kunića i hrčka zajedno u istom kavezu nije preporučljivo.

Hrčci su po prirodi izrazito teritorijalni i u pravilu ne trpe nikakvo društvo, a ponašanje u tom slučaju im je veoma agresivno i nasilno. Osim navedenoga, hrčci su i noću aktivni, a danju uglavnom spavaju, što nije slučaj kod kunića.

Sljedeće, morate  biti  svjesni  da  kunić  ima  drugačije  potrebe od hrčka što se tiče prehrane i držanja, stoga im te uvjete treba osigurati držanjem u odvojenim nastambama ili ako je kavez izrazito velik, može se pristupiti odvojenom hranjenju. Naime, navedene životinje ne spadaju evolucijski u istu skupinu, kunići nisu glodavci kao hrčci, već dvojezupci, čime je i njihova probava različita i zahtijeva drugačiji način prehrane.

Također, mora se pripaziti i na davanje svježe hrane. Kuniće nije poželjno u ranijoj životnoj dobi hraniti svježim povrćem jer postoji opasnost od probavnih tegoba, tj. smetnji koje mogu rezultirati pojavom proljeva i dehidracijom, što povlači za sobom obavezan odlazak kod veterinara, liječenje i sl. Kunićima se svježa hrana može polagano početi uvoditi u prehranu u starosti oko 6 mjeseci.

Ukoliko se ipak odlučite za ove vrste životinja, uživajte u njima pojedinačno i vjerujem da će Vam dati puno zauzvrat.