Povratak

Suživot ženki gerbila

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Udomio bih ženke gerbila, točnije tri ženke jer ako udomim dvije, jedna ostaje sama pa mi ju je žao. No pročitao sam da nije preporučljivo držati više od dvije ženke zajedno, dok je s mužjacima stvar drugačija, i da se njih više može držati u istoj nastambi jer su mirniji. Zanima me da li bi bilo problema ako udomim tri ženke, stare mjesec dana i sve iz istog legla ili bi se dobro slagale?
Unaprijed zahvaljujem na odgovoru, Šimun

O: Gerbili su izuzetno društveni i preporuča se držati ih u paru. Vrlo im je važno međusobno timarenje i druge zajedničke aktivnosti.

Drže se u kavezima ili staklenim terarijima s dubljom steljom (piljevina) jer vole rovati po njoj. Povremeno je potrebno staviti im pjesak u kojem se mogu kupati. Više savjeta o držanju gerbila možete saznati u ranije objavljenim odgovorima Mongolski gerbilUvjeti držanja i bolesti gerbila te Pripitomljavanje gerbila.

Gerbili su društveni i ne podnose samotnjački život te ih je potrebno držati u skupini. Nije preporučljivo u jednoj nastambi držati više od dvije ženke.

Međutim, pošto se u Vašem slučaju radi o jedinkama istog legla koje nisu razdvajane, mogle bi se slagati ako borave u većem prostoru. Kao male će se slagati, neslaganja su moguća kad odrastu.

Druga mogućnost je da kupite još jednu ženku pa  u jednu nastambu stavite 2 ženke, a u drugu druge dvije. Novu jedinku potrebno je nabaviti što prije, dok su još mlade.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr