Povratak

Suzno oko i kihanje degua

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
natasa loncar


Odgovara:
Nataša Lončar, dr. med. vet.
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Imam dvije ženke degua. Starijoj (stara je između godinu-dvije) suzi oko. Iscjedak je mliječno bijeli, skoro svaki dan i kiše. Kod mene su 7 tjedana, kihati je počela od prvog dana i okeco joj je isto bilo lagano suzno kad smo ih donijeli. Jede normalno, skakuće, da se po rukama i dapače voli jako kontakt s ljudima. Bili smo kod veterinara i dobili antibiotik, međutim i dalje okeco suzi i kiše. Par dana je bilo i krastica od šmrklji na nosu, to smo čistili i kapali joj fiziološkom, nos joj je sad ok, iako se malo nekad navlaži, ali nije zatvoren. Da li je sinusna šupljina možda blokirana, suzni kanal? Bi li pomogle umjetne suze ili neke antibiotske kapi za oko? Ako jede normalno, je li moguće da je od zubića? Hvala na odgovoru. Maria

O: Po simptomima je vrlo vjerojatno da je i dalje prisutna upala očne spojnice. Mogući uzrok je prašina iz piljevine pa možda ne bi bilo loše promijeniti stelju i staviti slamu ili pelete koji stvaraju puno manje prašine. Savjetujem Vam da date još jednu dozu antibiotskih kapi, a ukoliko se stanje ni nakon toga ne smiri morat ćete deguicu odvesti veterinaru na detaljniju dijagnostiku.

Kao što ste i sami posumnjali, moguće je da se radi o suženju ili o začepljenju suznog kanala, za što je potreban specijalistički oftalmološki pregled veterinara koji je upućen u anatomiju, fiziologiju i patologiju degua. Ne vjerujem da se radi o problemima sa zubima jer bi to sve skupa bilo jako bolno te bi se odrazilo i u njenom općem stanju. Moguće je i da se radi o prehladi pa tako možda ne bi bilo loše dati vitaminski dodatak prehrani (npr. Dia farm Vitamin sirup, ili Catalysis Viusid sirup za podizanje imuniteta i opće otpornosti organizma). Navedeni preparati dostupni su  u veterinarskim ljekarnama u sklopu Pet centar dućana.