Povratak

Sve o kunićima prije kupnje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1
:
.,

Odgovara: Tanja Krulc, dr. vet. med., Pet centar, Drvinje1, Zagreb 


P:
Odlučila sam se za kupnju kunića.Zanima me možete li mi dati odgovore koje nisam uspjela Svim svojim životinjama dajem slobodu. Nemogu ih gledati zatvorene u kavezu. Tako želim postupati i s kunićima pa vas molim da mi odgovorite na ovih nekoliko pitanja: Mogu li se ženka i mužjak kunića iz istoga legla (brat i sestra) pariti i imati zdrave potomke? Koliko se često kunići trebaju voditi u šetnju? Mogu li se dva potpuno mala kunića privremeno  nositi u istome transportnome kavezu ako je dovoljno velik? Koliko stari kunići moraju biti da bi bili spremni pariti se? Na kakve sve preglede potpuno mladi kunići  (mlađi od mjesec dana) trebaju ići k veterinaru? Hvala na odgovorima. Ivana

O:
Na stranicama Pet centra u rubrici Moj ljubimac možete pročitati sve o kuniću kućnom ljubimcu Kunić. O parenju u srodstvu kod kunića pisao je kolega Dragan Vešović dr.med.vet Parenje u srodstvu. Trčanje livadom, grickanje trave i udisanje veličanstvenog mirisa prirode razveseliti će svakog kunića. No vlasnik je odgovoran za njegovu sigurnost. Pustiti ga da slobodno trčkara vrtom ili voditi ga u šetnju parkom na povodcu nije odgovorno. Ukoliko imate svoj vrt kunića opet treba uvijek imati na oku.

Najboje ga je puštati u vrt i kada ste i Vi vani. Za nekoliko sati bez nadezora gotovo će svaki kunić pronaći kako da prijeđe granicu između dopuštenog i zabranjenog. Sumnjate li da bi kunićima mogla prijetiti neka opasnost, od npr. ptice grabljivice ili mačke postavite zaštitnu mrežu. Trava po kojoj kunić šeta i koju će uvijek pokušati gricnuti mora biti uvijek svježa i čista. Kunići koji žive u stanu smiju van tek kada vanjska temperatura bude ugodna (18°C plus/minus 4°C).  Kunići ne podnose izravno sunce ni visoke temperature. Ljeti mu svakako osigurajte dodatnu zaštitu od sunčeve svjetlosti. Kuniće nije potrebno voditi van u šetnju. Međutim, ako se kunići nedovoljno kreću ili jednostavno nemaju dovoljno zabave postanu skloni debljanju i stvaranju žuljeva na nogama koji mogu priječi u rane, atrofiraju im mišići i krvožilni sustav slabi.

Rješenje je osiguravanje prostora na balkonu ili u sobi koji će biti ograđen i u kojem će se kunić moći kretati. U tom prostoru postoji mnogi ideja kako im se može složiti prostor za igru (tunel, glinena posuda za cvijeće ispunjena slamom, kućica za skrivanje, svežanj grančica sa listovima ili peršinom i mrkvom obješen iznad mjesta za odmor). Kod balkona treba obratiti pažnju na osiguravanje hlada i zaštitu od skliskih i hladnih pločica. Kuniće slobodno možete nositi zajedno u istom transporteru. O spolnoj zrelosti kunića pisala ke kolegica mr. Ljiljana Vrhovac-Uzur, dr.med.vet na Parenje ovnolikih kunića.

U Hrvatskoj ne postoji program cijepljenja kunića. Ukoliko primjetite na kuniću da ima preduge nokte ili zube ili ako dođe do promjene općeg stanja ( ne jede, ne pije, tužan) te promjene na kuniću (iscjedak iz očiju ili nosa, proljev, opadanje dlake, mjesta bez dlake..) potrebno je odmah kunića odvesti veterinaru

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr