Povratak

Svrbež i krastice na koži kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ovnolikog kunića koji je star nekih 6 godina i 8-9 mjeseci. Zadnjih par dana su mu se na dlaci počele pojavljivati kao bijele točkice (perut) a pri bližem pregledu njegovog gornjeg tijela uočila sam da ima kao bijele krastice tu i tamo. Ponajviše ima oko vrata i malo dalje. Ako ga se tamo mazi postane osjetljiv i kao da ga cijelo tijelo svrbi pa se počne lizati (čistiti). Dlaka mu je i na tom dijelu puno slabija iako je zima i trebao bi imati zimsku dlaku. Strah me ga je voditi veterinaru jer mi nije u blizini a nemam auto pa da se ne prehladi. Je li mu mogu nekako ovako pomoći? Unaprijed hvala, Lee Kate

O: Promjene na koži mogu biti različitog uzroka, od bakterijskih, gljivičnih, parazitarnih, pa do alimentarnih uzroka (deficit vitamina i minerala), metaboličkih bolesti i hormonskih disbalansa (bolesti štitne i nadbubrežne žlijezde), alergijskih reakcija (reakcija preosjetljivosti na neki od alergena iz hrane ili okoline),...

Prekidom kontinuiteta kože i sluznica javlja se mogućnost prodora mikroorganizama u organizam pa takve

ozljede postaju inficirane rane. Općenito gledajući, svaka rana je primarno inficirana (kontaminirana), što znatno utječe na proces cijeljenja, bilo spontano ili uz primjerenu terapiju.

Infekcije na koži predstavljaju posljedicu umnažanja bakterija ili gljivica, koje mogu biti lokalizirane ili generalizirane, odnosno zahvaćaju manja ili veća područja na tijelu.

Alergijske reakcije na stelju te alergije alimentarne prirode također mogu biti uzroci promjena na koži.

Da biste determinirali koji je uzrok krastica i perutanja kože u Vašeg ljubimca, potrebno je izvršiti klinički pregled te po potrebi i druge dijagnostičke pretrage. Pri sumnji da se radi o bakterijskoj ili gljivičnoj infekciji, potrebno je uzeti bris za mikrobiološku pretragu ili strugotina kože za parazitološku pretragu ako se sumnja na parazite. Osim navedenih, u obzir dolaze i mikroskopske, odnosno histološke pretrage.

Stoga, odlazak kod veterinara predstavlja jedini logični slijed u svrhu osiguranja prikladne pomoći ljubimcu. Osim kod svojeg veterinara, potpunu i stručnu dijagnostiku možete potražiti i na adresi Veterinarskog fakulteta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr