Povratak

Terapija šuge i češanje zamorčića usprkos terapiji

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zamorčica mi je dobila šugarac te sam ju vodila veterinaru 3 puta na terapiju Ivermeticinom, no ona se i dalje češka. Što mogu još učiniti da se riješi te bolesti? Hvala vam na odgovoru i lijep pozdrav! Laura

O: Terapija šuge se provodi lokalnom aplikacijom antiparazitika s akaricidnim djelovanjem. U terapiji se najčešće primjenjuje ivermektin (u obliku ampula ili injekcijom subkutano), a kraste ne treba skidati jer će pogoršati rane. Višestruko apliciranje ljekovitih preparata je nužno kako bi se uništili svi odrasli oblici parazita te posljedično eradicirali razvojni oblici istoga.  Nakon primjene lijeka, najčešće kroz nekoliko tjedana će kraste same otpasti i moguće je vidjeti poboljšanja na koži. Po potrebi mogu se davati lijekovi protiv boli jer ako se ne liječi na vrijeme, sve skupa može biti veoma bolno za ljubimca. Za to vrijeme, potrebno je stalno biti u kontaktu s veterinarom - nadzor liječenja kao i maksimalno reducirati dužinu noktiju u ljubimca - na takav način je moguće umanjiti ozljede koje zamorac može učiniti grebanjem i češanjem.
 
U svakom slučaju, savjetujem Vam da se pridržavate svih naputaka svojeg veterinara, koji je i dijagnosticirao oboljenje kao i propisao terapiju. On je jedini u mogućnosti procijeniti na koji način prolazi liječenje te što bi eventualno se moglo kombinirati i/ili mijenjati. Također, on je u mogućnosti odgovoriti Vam na sva pitanja kao i opskrbiti Vas sa svim savjetima vezanim uz postizanje i zadržavanje zdravlja i kvalitete života ljubimca.
 
Više o ovom oboljenju pisao je kolega Franjo Hrgota, dr. med. vet. u odgovoru naslovljenom Šugarci kod zamorca.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr