Povratak

Tjelesna temperatura u zamorčića / Simptomi kod bolesti dišnog sustava

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka


P:
Zamorac mi je kašljao nekih tjedan dana, otišla sam kod veterinara i utvrdio je da ima povišenu temperaturu (39,5) te mi je dao vetoflok, terapija je trajala 5 dana. Nakon toga sve je bilo ok, no mislim da se onda opet prehladio i počeo kašljati. Odmah sam otišla kod veterinara, na plućima nije čuo ništa, temperatura je bila na gornjoj granici normalne. Opet je prepisao vetoflok ali ovaj puta oralno (razmućen u vodi) i evo, ovo je već četvrti dan da zamorcu dajem antibiotik a i dalje kašlje. Hvala na savjetu. Mia

O: Normalna temperatura za zamorčiće iznosi 37.2 - 39.5° C. Što se tiče samog kašlja on može biti direktna posljedica neke od bolesti dišnog sustava odnosno virusne, bakterijske ili gljivične infekcije, zatim manjka vitamina C u prehrani, tumora (adenomi u plućima) ili drugih neupalnih stanja poput trauma, bolesti zubi, gušenja, bolesti srca, neadekvatne stelje odnosno iritacije od piljevine ili sijena. Najčešći simpotmi koji se javljaju kod bolesti dišnog sustava su otežano disanje, disanje na usta, povišena temperatura, pojačani dišni šumovi, gubitak tjelesne težine, anoreksija, gušenje, iscjedak iz očiju i/ili nosa te otečeni limfni čvorovi.





Budući ste naveli da osim kašlja nema nikakvih drugih simptoma i da se zamorčić ponaša normalno dobro bi bilo napraviti dodatne pretrage poput rendgenske snimke, nalaza krvi, uzimanja i nasađivanja brisa, eventualne citologije, biopsije i sl. kako bi se utvrdio točan uzrok i propisala najadekvatnija terapija. Do tada svakako preporučam da zamorčiću, ukoliko niste, dodajete vitamin C u vodu za piće (Versele – Laga C-Vit za zamorčiće) te da mu probate promijeniti stelju (običan kuhinjski papir, granulat od srži klipa kukurza, briketi ili sl.).

Također budući da je riječ o dugodlakom zamorčiću savjetujem da ga u vrijeme linjanja četkate na dnevnoj bazi te da mu probate davati malt pastu za lakše izbacivanje progutane dlake (Gimborn Rodent Malt pasta za glodavce s ekstraktom papaje). Pripazite također da se Vaš ljubimac ne nalazi negdje na propuhu ili da nije direktno izložen puhanju klima uređaja već da se nalazi na zaštićenom, toplom i mirnom mjestu, osobito u vrijeme oporavka..

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr