Povratak

Tjeranje, parenje i utvrđivanje graviditeta u kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Jučer sam dao pariti ženku kunića koja je stara oko 7 mjeseci, a mužjak oko 8 mjeseci. Nakon što sam ih rastavio, nekon nekoliko minuta iz ženke je izašla nekakva bijela tekucćina. Da li je to iz ženke ili mužjaka, ne znam točno, pa me zanima da li znate šta je to? Zanima me kako ću ja znati da li ženka nosi mladunčad? Nakon koliko dana se to vidi i po čemu?
Hvala, Alenko

O: Ovulacija (pucanje folikula) i njegovo ispadanje u jajovod izaziva akt parenja. 10 sati poslije parenja, pod utjecajem hormona, folikuli brzo pucaju jedan za drugim.

Spremnost za parenje je osobito velika 1-2 dana nakon što  folikuli dozriju. To vrijeme odgovara tjeranju - estrusu. Ženka tada postaje nemirna, slabije jede, kopa po stelji i sl. Ako takvu ženku primimo i rukom pređemo preko leđa, ona izdiže zadnji dio tijela. Vanjski dio spolni organa je nabrekao, plavo-crvene boje. Znakovi nagona nisu uvijek u istom obliku i jačini.

Za parenje ženka se uvijek prinosi mužjaku u njegovu nastambu, a nikako obrnuto.

Mužjak za kratko vrijeme izvrši skok. Ženka se obično pri spolnom aktu drži mirno, samo podizanjem zadnjeg dijela tijela pomaže mužjaku. Poslije uspjelog skoka mužjak se odmah povali na stranu ili iza ženke, ležeći tako nekoliko sekundi. Također, mužjak kod toga obično cikne (režećim glasom).

Ako mužjak pri parenju naglo odskoči od ženke, to je znak da parenje nije uspjelo i skok treba ponoviti. Navodite da ste ih rastavili pa pretpostavljam da ste prekinuli spolni akt te postoji mogućnost da je ejakulat mužjaka izašao van.

Kod kunića graviditet traje 28-32 dana, najčešće 30 dana. Ženke koje kote više mladih nose kraće, a one s manje mladih nose dulje. Također i hranjenje utječe na trajanje nošenja: dobrom se hranom smanjuje, a lošom produljuje vrijeme nošenja mladunaca.

Gravidna ženka je u odnosu na negravidnu mirnija, sporija i povećan joj je apetit. U drugoj polovici graviditeta primjećujemo povećanje trbuha i tjelesne težine. Ipak, ti znakovi ne omogućuju nam da s potpunom sigurnošću utvrdimo skotnost ženke. Zato se koristi metoda opipavanja (palpacije) stražnjeg dijela trbuha, koja se obavlja  između 12. i 14. dana nakon pripuštanja. Osoba koja opipava mora biti oprezna i nježna kako ne bi izazvala pobačaj. Kunica se pažljivo izvadi iz kaveza i stavi na ravnu podlogu glavom okrenuta prema osobi koja je pregledava. Jednom rukom primimo je za uši i kožni nabor iznad plećki, a drugom pipamo stražnji donji dio trbuha odnosno maternicu. Ukoliko je kunica gravidna, pod prstima ćemo osjetiti plodove koji su večine lješnjaka. Postoji mogućnost  da se zamijene plodovi s okruglastim izmetom u stražnjem dijelu crijeva. Da se to ne dogodi, moramo uvijek imati na umu da je izmet tvrd i poredan u nizu, dok su plodovi mekani, poput mjehurića. Savjetujem da taj postupak prepustite Vašem veterinaru.

Gravidnu ženku ne smijemo bez potrebe uznemiravati, već joj moramo osigurati mir i tišinu. Trebamo je zaštititi od udaraca i ozljeda te učestalog premještanja. Ukoliko je preseljenje nužno, ne smijemo ju navlačiti za uši ili za kožu. Najbolje je koristiti odgovarajuću košaru ili sanduk za prijevoz.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr