dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije tjedan dana sam kupila sirijskog hrčka i, naravno, ispočetka je bio poprilično nervozan i prestrašen. S vremenom se aklimatizirao i priviknuo na ukućane. Postao je živahan i povjerljiv. Međutim, odjednom je počeo čudno reagirati na zvukove u njegovoj blizini (listanje bilježnice, pucketanje prstima, pokrete i sl.), što do sad nije radio. Svaki put kad čuje neki zvuk počne se trzati. Ne u smislu da se uplaši (iznenadi), nego ima jake trzaje. Zanima me je li to zato što se možda boji ili je to neka bolest? I dali je moguće da je slijep?

Hvala unaprijed, Ivona


O: Na ovakav način mi je poprilično teško prepoznati o čemu se radi kod Vašeg ljubimca.
 
Naime, mnogi uzgajivači navode da se ponekad kod hrčaka može uočiti trzanje. Isto trzanje se najčešće povezuje s njihovom pojačanom ekscitacijom, zanimanjem, iritacijom,... na različite podražaje iz njihove okoline. 

Međutim, trzanje hrčaka se može javljati i u situacijama kada im je hladno ili kada su uplašeni i tjeskobni, a ponekad može biti povezano i s dijabetesom, kao i sa mnogim drugim zdravstvenim poremećajima.

U svakom slučaju, radi sigurnosti i zdravlja svog ljubimac, kao i svoje sigurnosti savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite veterinara. Isti će po pregledu ljubimca biti u mogućnosti odrediti njegovo zdravstveno stanje te Vas u skladu s njim dalje informirati, kao i savjetovati.