Povratak

Tumor testisa kod kunića i odluka o kirurškom zahvatu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Imam kunića starog 5 godina i 4 mjeseca. Veterinar je rekao da ima dobroćudni tumor na testisima. Zanima me koliko je rizična operacija i koje su posljedice ako ih ima?
Hvala na pomoći! Nikola

O: Tumori mogu biti maligni (zloćudni) i benigni (dobroćudni). Razlika između njih je u agresivnosti rasta te u tome što maligni tumori metastaziraju (pokazuju tendenciju da se šire i infiltriraju u okolinu i na druge organe i organske sustave). Benigni tumori ne stvaraju metastaze na druge organe i ne infiltriraju se u okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju odnosno rastu ekspanzivno.

Stoga je kod pojave dobroćudnih tumora testisa važno uzeti u obzir da će unatoč sporom rastu vršiti pritisak na okolinu. Obzirom da benigni tumoru mogu biti relativno veliki za očekivati je i posljedične   smetnje u kretanju, vršenju nužde i dr.

Pri donošenju odluke o kirurškom uklanjanju promijenjenog testisa važno je naglasiti da se odgađanjem operacije, u životinja dobre kondicije i dobrog općeg stanja, s vremenom povećava vjerojatnost pojave problema vezanih uz uspješnost zahvata, opću narkozu i oporavak. Obzirom da je prosječna očekivana životna dob kunića 8 do 10 godina, Vaš kunić je sada u dobi kada bi trebao biti u dobroj formi i bez problema podnijeti ovaj kirurški zahvat.

Danas su  anesteziološke tehnike kao i lijekovi u veterini sve sigurniji, tako da je u ambulantama male prakse rizik od komplikacija sveden na minimum.

Ukoliko se donese odluka o ovom zahvatu, najbolje bi bilo odmah ukloniti oba testisa.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr