Povratak

Tumori kod hrčaka

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1

 
Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 


P:
Imam godinu i pol starog hrčka (kineskog) koji potvrđeno od veterinara ima mali tumor. Što da radimo? Postoji li neki drugi prirodni način da ga ne operiramo? Unaprijed vam se zahvaljujem na odgovoru. Lana


O: Tumori ili novotvorevine često se javljaju u hrčaka. One mogu biti dobroćudne ili zloćudne. Razlika između njih je u načinu rasta te u tome što zloćudni tumori najčešće metastaziraju i šire se u okolno tkivo, dok dobroćudni tumori ne stvaraju metastaze na drugim organima i ne prožimaju okolno zdravo tkivo, već ga potiskuju. Dobroćudni tumori su najčešće promjene s dobrom prognozom. Brzina rasta tumora je različita. Dobroćudni rastu vrlo sporo, čak s povećanjem prestaju s rastom. Maligni rastu vrlo brzo i što su veći sve brže rastu. Tumori mogu biti unutarnji i vanjski, a ukoliko su lako dostupni veterinari se ponekad odlučuju na kirurški zahvat, odnosno potpuno uklanjanje tumorozne tvorbe. Procjena uspješnosti ovakve operacije svakako nije laka, kako zbog veličine životinje tako i zbog relativno kratkog životnog vijeka hrčaka. Očekivani životni vijek im je samo 2-3 godine.

U veterinarskoj praksi se drugi načini liječenja ne provode, a nažalost ne raspolažem podacima o nekom od učinkovitih alternativnih ili prirodnih načina liječenja tumora u hrčaka.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr