dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam ženku dugodlakog kunića staru 2 godine. Prije 6-10 mjeseci imala je problema sa zatvorom, ali riješili smo problem malt pastom, probioticima i bananom. Dugo vremena je bilo sve u redu, ali u zadnje vrijeme ima jako mekanu stolicu i to ne svaki dan, nego cca svaki 3. dan, tj. kad pojede bilo što od povrća. Prehranu joj nisam mijenjala. Jako je izbirljiva u hrani i od povrća jede samo crveni radič, maslačak i lišće mlade mrkve. Kad vidim da ima mekanu stolicu stavljam je na "dijetu" i jede samo suhu hranu "Cuni Crispy" i "Prestige Cuni Nature" i domaće sijeno koje obožava i stalno ga ima u neograničenim količinama. Povremeno dajem i malo suhog kruha. Primjetila sam da pije dosta vode, možda zato jer joj je vruće, makar joj stavljam bočicu zaleđene vode u gajbu uz koju se voli leći i hladiti. U ponašanju nema promjena. Dosta je aktivna, igra se, skače i jede kao i obično. Molim vas pomozite nam. Unaprijed zahvaljujem. Karmela


O: Kunići su biljojedi, imaju duga crijeva, a dominira  slijepo crijevo. Kako bi probavili složene ugljikohidrate, u njihovoj probavi sudjeluje niz saprofitskih bakterija i protozoa.

Kod zdravih kunića izmet se javlja u obliku tvrdih kuglica i kao meki, neformirani izmet (caecotrophes). Produkcijom mekog izmeta bogatog vitaminima B skupine i "dobrih" bakterija, kunići održavaju ravnotežu crijevne mikroflore. Da bi iskoristili ovakav izvor nutrijenata, kunići jedu svoj izmet (koprofagija) i ponovno ga uključuju u probavu. Obje vrste stolica izlučuju se u cikličkom ritmu. Pri formiranju tvrde stolice pojačana je motorička aktivnost gornjeg dijela debelog crijeva, dok se meka stolica stvara pojačanim motilitetom donjeg dijela debelog crijeva. Meka stolica se najčešće javlja ujutro.

Iako niste mijenjali hranu, vrlo vjerojatno je ona uzrok  mekim stolicama. Pažljivo operite i osušite  zelenje koje dajete ljubimici. Potičite je da uzima što više sijena, a to ćete postići tako da umanjite količinu ili pak potpuno isključite koncentrirane zrnate hrane. Potrebno je da zelena hrana uvijek bude svježa i da se ukloni ako je kunić ne pojede kroz 1 sat. Također je potrebno pažljivo birati mlade i neoštećene biljke, a ako ima oštećenih djelova, svakako ih uklonite.
 
Promjena ishrane, stres, putovanje, svježa zelena hrana su mogući  uzroci mekane stolice. Međutim, proljev i mekana stolica mogu se javiti i kao posljedica različitih oboljenja pruzrokovanih parazitima i bakterijama. Dijagnoza se sa sigurnošću može postaviti tek poslije pregleda stolice, stoga je preporuka da potražite pomoć veterinara.