Povratak

Uši u zamorčića / Vanjski nametnici i Pet Soft sprej

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
tanja_mutak1

 
Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje1, Zagreb 

P: Zanima me čime bih mogla ukloniti nametnike sa zamorca, star je mjesec i pol. Po njemu su nametnici svijetlo žute boje i izazivaju svrab. Pokušalo se riješiti preparatima u obliku pudera protiv buha, no bez rezultata. Pročitala sam da postoji preparat Pet soft pa me zanima može li se njime pokušati ili postoji neki drugi preparat kako bi se nametnici uklonili. Unaprijed hvala na pomoći. S poštovanjem, Maja

O: Uši u zamorčića (Gliricola porcelli 1-1,5 mm i Gyropus ovalis 1-1,2 mm) su česti paraziti u zamorčića. To su plosnati insekti bez krila koji grizu svog domaćina. Prenose se kontaktom na drugog zamorčića te predmetima i steljom. Kod slabih i mladih individua javlja se u težem obliku.

Uši i njihove gnjide nalaze se rasprostranjene po leđima i perineumu, oko očiju, ušiju, vratu i stražnjem dijelu i dovoljno su velike da ih se može uočiti golim okom. Mogu ponekad izazvati i gubitak dlake na određenim područjima i svrbež.

Advantage (Bayer) ampulica je vrlo siguran i efikasan tretman protiv ušiju kod zamorčića. Doza je 10 mg na 0,5 kg t.t. Može se koristiti i kod gravidnih ženki i sasvim mladih jedinki. Jedna aplikacija traje 30 dana.

Ivermektin djeluje još bolje na uši ako se koristi lokalno. To je zbog toga što su uši paraziti koji ugrizaju, a ne sišu. Za njihovu upotrebu savjetujem Vam da se obratite Vašem veterinaru.

Pet soft sprej se uspješno primjenjuje protiv buha, ušiju, stjenica, krpelja, grinja, muha, komaraca i sl. Kod akutnog napada potrebno je kožu, krzno i perje životinje dobro natopiti ovim sredstvom. Također je potrebno dobro poprskati sva mjesta i predmete gdje bi se paraziti mogli skrivati. Mjesta gdje životinje borave (ležaj, krletku, košaru...) treba ostaviti poprskane narednih 10 tak dana. Treba paziti da se ne pošprica u oči i usta, područja koja su im blizu najbolje je navlažiti rukom. Mjesto i predmeti poprskani Pet softom ostaju zaštićeni od parazita narednih 10 dana. Pet soft je čisti biološki proizvod koji ne sadrži štetna otapala, biološki je razgradiv i ne škodi dišnim putevima.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr