Povratak

Učestalo mokrenje i promjene u boji i gustoći urina

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla v2


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Prije mjesec dana kupili smo patuljastog kunića lavlja glava i danas je počeo mokriti češće, po par kapljica i mokraća mu je više narančasto crvene boje! Uglavnom spava! Možete li mi reći nešto više? Leonida

O: Učestalo mokrenje i promjene u boji i gustoći urina mogu biti posljedica urinarnih infekcija, prisutnosti mokraćnih kamenaca, bolesti bubraga, itd. Osim učestalog mokrenja, znakovi infekcije mokraćnih puteva mogu biti bolno i otežano mokrenje pri čemu životinja ima pogrbljen stav, te promjena boje urina koji osim toga mutan i gušći nego što je to normalno. Kunić može biti letargičan i prestati jesti, a to opet može dovesti do problema sa probavom i pojave začepa.

Boja urina kod zdravog kunića može se mijenjati ovisno o tome što je jeo pa tako može varirati od žućkaste do crvenkaste. Stupanj zamućenosti ovisi i o količini kalcija kojeg je kunić unio hranom u organizam. Većina sisavaca izlučuje oko 2% kalcija putem urina, a kunići zbog svog specifičnog metabolizma kalcija, izlučuju čak 45-60%. To je razlog zbog čega se kod njih često formiraju mokraćni kristali ili mokraćni kamenac.

Budući da su naši odgovori samo informativne prirode, ne mogu Vam dati precizan odgovor i reći što se događa sa Vašim kunićem. Zbog toga odvedite kunića što prije kod veterinara koji će ga pregledati i na temelju dobivenih nalaza postaviti dijagnozu i odrediti odgovarajuću terapiju.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr