Povratak

Vitaminske otopine miševima koji odbijaju hranu / Slab apetit i promjena ponašanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
zdravka_rumiha1

Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb


P:
Imamo 5 bijelih mišica starih 6 mjeseci. Jedna je mišica bolesna već par dana. Stalno miruje i nekako ubrzano diše. Dlaka joj nije polegnuta kao kod zdravih nego nekako napuhana tako da se vidi koža između. Ona se i prošeta i potrči, ali ne vidim ju da jede i pije. Smršavila je. Hvala. Sandra


O:
Simptomi koje opisujete u Vaše ljubimice nisu specifični i prate niz oboljenja zarazne i nezarazne prirode. Za početak bi bilo preporučljivo odvojiti je od ostalih mišica u zaseban kavez do poboljšaja zdravstvenog stanja. Ubrzano disanje može predstavljati normalnu pojavu jer je njihov normalan ritam disanja mnogo brži od ljudskog. No, od ubrzanog disanja treba razlikovati otežano disanje koje redovito prati neku od respiratornih infekcija iako je često prisutan i iscjedak iz očiju ili nosa. Također, ubrzano disanje kao posljedicu povišene tjelesne temperature prati i slabija aktivnost i opće loše stanje (odbijanje hrane i vode, prekomjerno spavanje i sl.). Osim odlaska u veterinarsku ambulantu gdje se može na osnovu općeg kliničkog pregleda i po potrebi dodatnih pretraga procijeniti zdravstveno stanje i postaviti točna dijagnoza, preporučujem Vam da mišicu odmah utoplite, u prehranu dodate vitaminsko-mineralne dodatke prehrani kako bi joj se jačao imunitet i potaknuo apetit.

S obzirom kako ste naveli da sama ne uzima hranu, načinite radnu otopinu vitamina u posebnoj posudici (stavljanjem određene količine vode i vitaminskih kapi prema preporuci proizvođača dodatka prehrani) i dajte joj brizgalicom na usta nekoliko puta dnevno. Također, takvu otopinu možete nakapati i na njenu hranu kako bi je učinili drukčijeg mirisa i možda atraktivnijeg okusa. Istovremeno, vodite pojačanu brigu o čistoći nastambe i redovito mijenjajte podlogu da bude što kraće mokra, kako joj amonijak iz mokraće ne bi nadraživao sluznicu dišnih puteva.
Svakako, nadam se da će se Vaša mišica ubrzo u potpunosti oporaviti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr