Povratak

Vokalizacija u tvorova, značenje glasanja / Buhe i kako ih prepoznati

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 


P:
Imam afričkog tvora starog 2. mjeseca i primjetila sam da se dosta češe i grize i dok to radi pušta čudne zvukove. Tvor je dobio ampulicu protiv buha i također kapi za uši protiv šugaraca(kapam mu ih 2 puta na dan). Moje pitanje je zašto se toliko češe i grize, dali pretpostavljate koji je uzrok? alergija neka, ako da kako se provjeri? Drugo pitanje na koje me zanima odgovor je da sam primjetila dok obavlja nuždu pušta zvukove , kao da ga boli, stenje, stolica mu nije u potpunosti formirana , malo je proljevasta. Bio je kod veterinara koji mi nije znao reći što mu je, pregledao ga je nema nikakvu prehladu, stomak mu je uredu ,vjerojatno nema začepljenje pošto ima stolicu makar je malo proljevasta.  Da li bi mi mogli odgovoriti da li sumljate na nešto ili je to normalno da se tako ponaša dok vrši nuždu? Hvala. Andrea


O: Češanje je svojstveno tvorovima i posve je normalno da se u određenoj mjeri češu i grizu. U poređenju sa psima i mačkama, oni se češu puno češće i intenzivnije. To je naročito izraženo nakon buđenja. Međutim, ukoliko provode previše vremena tijekom dana češući se može se sumnjati i na neke poremećaje.

Prvo na što se sumnja su buhe koje ponekad nije lako vidjeti ali se može vidjeti njihov feces(probavljena krv) koji izgleda poput sitnih zrna mljevenog papra.Također, kao posljedica ugriza buhe nastaju crvene točkice po koži.
Alergije su također moguće ali je njihova pojava znatno rjeđa nego kod pasa i mačaka. Može ih izazvati bilo kakva tvar iz okoliša koja dolazi u kontakt sa tvorom.Hrana također može uzrokovati probleme ove vrste, naročito ako se radi o mačjoj hrani, pri čemu je češanje, obično prisutno po cijelom tijelu. Probleme može izazvati i često kupanje uz neadekvatni šampon, ili nepotpuno ispiranje nakon šamponiranja, jer dovodi do isušivanja kože što ima za posljedicu svrab i češanje. Osim toga, češanje i suhu kožu može izazvati i neadekvatna hrana sa niskom razinom masti.

Što se tiče vokalizacije, ona je također karakteristična za tvorove pa njihovi vlasnici znaju kada je tvor uzbuđen, kada ga je strah, kada prijeti da će ugristi, kada osjeća bol itd.Zvukovi koje tvorovi ispuštaju različito se opisuju a različit je i intenzitet oglašavanja kod pojedinih životinja. Što se tiče defekacije, ona ne bi smjela biti bolna a ako jeste, uzrok tome je vjerovatno lociran u probavnom sustavu.Često se radi o različitim upalama,moguća je i opstipacija(iako prema Vašem opisu to nije slučaj kod Vašeg tvora) kao i strana tijela koja, naročito mladi tvorovi znaju progutati. O čemu se točno radi iz ove perspektive nije moguće utvrditi.Uzrok češanju kao i eventualnim problemima sa vršenjem nužde moguće je utvrditi samo pregledom životinje i na temelju iscrpne anamneze.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr