Povratak

Zadebljanja i rane na uškama i glavi kunića / Šuga u kunića i liječenje

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljvu 2013


Odgovara:
 Ljiljana Vrhovac Uzur, univ. mag. med. vet.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Imam zečicu od godinu dana i primijetila sam da joj se unutar ušiju pojavljuju neka svijetlosmeđa zadebljanja koja su tvrda i zatvaraju ukupnu cjelinu unutrašnjosti uha. Veterinar mi je dao određeni lijek u vidu kapsule koji se pomiješa sa 2 litra vode i rekao da to zeki ispirem i brišem čistom tkaninom. Prvi put sam pokušala i rane su omekšavale i otpadale, međutim, sutradan sve to je pocrnilo, crne rane se šire i iza vrata i idu dalje po tijelu, jako su tvrde i užasno smrdi. ispod vrata je otpao jedan dio dlake, skroz do kože, tako da zeko sad izgleda očajno. Molim vas pomozite mi. I okolo oka mu se stvaraju nabori, oko je skoro zatvoreno. Otkako sam koristila taj lijek, zeko ne jede. Očajno izgleda, ne smijem više ni da ga diram. Pozdrav, Deksida

O: Preporučam Vam da kunića svakako ponovo odnesete veterinaru kako bi ga pregledao i pružio mu primjerenu pomoć.

Šuga u kunića uzrokovana je najčešće pripadnicima roda Psoroptes, koji zahvaćaju vanjski ušni kanal i ušku.

Može se proširiti i na glavu, gdje je moguće naći i uzročnike roda Sarkoptes.

Osim kod šuge sarkoptes koja uzrokuje kožno zadebljanje s naborima, ozljede od šugaraca razvijaju se najprije kao crvenilo na koži, zatim se stvaraju vezikule, pustule pa kraste. U oboljelih jedinki se javlja jak svrbež pa se životinje intenzivno češu. Izrazitije ozljede se razvijaju zbog upornog češanja, koje dovodi do dodatnog oštećenja tkiva.

Terapija se provodi lokalnom aplikacijom antiparazitika s akaricidnim djelovanjem.
 
Klinički šuga je uočljiva po markantnim krustoznim naslagama s unutrašnje strane uške, koje započinju od ušnog kanala i šire se prema vrhu. Osim toga, kunić se intenzivno češe i trese glavom, a uslijed češanja, koje je ponekad veoma intenzivno, mogu dodatno nastati ozljede. Veoma često oštećenja na uhu budu sekundarno inficirana pa je nužna i antibiotska terapija. Tretman protiv parazita najčešće uključuje primjenu ivermektina (u obliku ampula ili injekcijom subkutano), a kraste ne treba skidati jer će pogoršati rane na uhu. Nakon primjene lijeka, za desetak dana će same otpasti. Po potrebi mogu se davati lijekovi protiv boli jer ako se ne liječi na vrijeme, sve skupa može biti veoma bolno za kunića.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr