Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Molim Vas da mi pomognete, situacija je vrlo ozbiljna za mog zamorca. Zamorac je muško, ima 6-7 godina, ne znam točno jer smo ga dobili prije 5 godina i već je bio dosta velik. Naime, problem je sljedeće prirode: zamorac je prije tjedan dana počeo teško hodati, odnosno zadnjim nogama se kretao kao zec. Kad sam ga podigla, ima između zadnjih nogu zadebljanje. Tata i mama kažu da su možda u pitanju testisi, odnosno nekakva vrsta upale ili mokraćnih kanala ili crijeva ili samih testisa. Molim Vašu pomoć jer mi ga je jako žao. Mislim otići veterinaru, ali prvo sam htjela od Vas potražiti savjet ili uputu.
Hvala unaprijed i pozdrav iz Varaždina, Ivana

O: Zadebljanje koje spominjete može biti veoma različitog porijekla.

Moguće je da se radi o apscesu koji je narastao toliko da ometa normalan hod. Tretman apscesa podrazumijeva evakuaciju sadržaja, ispiranje unutrašnjosti, uklanjanje nekrotičnog tkiva ako ga ima, dren i eventualno aplikaciju antibiotika ovisno o procjeni veterinara.

Osim toga, moguć je razvoj tumora, dobroćudnih i zloćudnih, koji mogu znatno narasti, a s obzirom na starost Vašeg zamorca, takav rizik sigurno postoji. Ralativno česti su lipomi - tumori masnog tkiva koji nisu bolni i ne izazivaju nikakve poteškoće, osim eventualnih mehaničkih smetnji zbog prekomjernog rasta. Također, mogu se pojaviti i tumori mliječne žlijezde i to kod muških i ženskih zamoraca.

Hernija je veoma rijetka kod zamoraca, ali postoji mogućnost da se razvije.

Također, mogu se formirati ciste na koži, ali obično nisu toliko velike da ometaju normalan hod.

U svakom slučaju, veterinarski pregled je nužan kako bi se utvrdilo o čemu se radi.