Povratak

Zahvat brušenja zubiju zamorčića, ishrana i primjena antibiotika

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Moj zamorac je danas bio na brušenju stražnjih zubi. Snimili su ga, uspavali i brusili mu zubiće. Sad mene zanima koju hranu ja njemu mogu davati u početku, ima li to kakve veze? I još me zanima mogucnost infekcije, rekli su mu da je moguće i dali su mu dozu antibiotika. Unaprijed hvala! Anđelo

O: Brušenjem zubića se oni prilagođavaju te se kontaktne plohe oblikuju kako bi na ispravan način sudjelovale u usitnjavanju hrane i početku probave. Stoga, nakon brušenja zubića ne bi trebalo mijenjati postojeću prehranu, ako je ona pravilno prilagođena dobi i samim potrebama ljubimca.

Sa aspekta održavanja kao i zadržavanja određenog stupnja kvalitete života, savjetuje se da redovito npr. svakih 7-10 dana kontrolirate stanje zubića u zubalu te po potrebi intervenirate odlaskom kod veterinara. Za to vrijeme možete osigurati ljubimcu npr. mineralni kamen na kojem ljubimac između ostalog može brusiti i skraćivati zube.

U određenim slučajevima, mogu se pojaviti i problemi s trošenjem zubića gdje je zbog njihove deformiranosti neusklađena grizna ploha s posljedičnim nepravilnim trošenjem i prerastanjam zubića (npr. malokluzija). U tom slučaju, obavezne su redovite kontrole (svakih mjesec dana) kao i učestali odlasci kod veterinara na brušenja zubića.

Iz razloga što je cijeli zahvat na ljubimcu relativno stresna situacija, nerijetko se veterinari odlučuju na određene preventivne aplikacije antibiotika. Na takav način je moguće dodatno potpomoći organizmu da lakše prebrodi sam zahvat te se u što kraćem vremenskom periodu njegova kvaliteta života ponovno vrati na optimalnu razinu.

Za to vrijeme, možete dodatno potpomoći organizmu ljubimca dodavajući mu vitaminsko-mineralne preparate npr. u obliku kapi u vodu kao i preparate za potporu i osiguravanje normalne probave u ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr