Povratak

Zamorčić ne može jesti nakon skraćivanja zuba

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Iris Pazanin v3


Odgovara:
Iris Pažanin, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Imamo zamorca starog 3,5 godina. Odjednom je prestala da jede i da vrši nuždu. Odveli smo je k veterinara i dijagostificirali su joj začep. Sumnjali smo i na zube. Začep smo riješili, ali ona i dalje nije jela, imala je želju, ali nije mogla. Opet smo je odveli k veterinaru i riješili smo zube. Problem je bio jedan kutnjak i prednje su joj malo skratili. Uputili su nas da joj dajemo kašicu na špricu i probiotik za početak, dok sama ne počne jesti. Od toga je prošlo 7 dana. Ona pokušava jesti, ali hranu samo licne, ne može je dohvatiti i pobjegne u kućicu. Primjetili smo i da samo piški, ali ne kaki. Koliko će to stanje potrajati? Hoće li početi ponovo sama jesti? Sad nas je već strah jer je omršavjela i mislimo da se muči. Lijepi pozdrav, Ana

O: Nadam se da je Vaša zamorčica danas bolje.

Problemi sa zubima najčešće se primjećuju kao polagano i pažljivo žvakanje te slinjenje radi kojeg je mokra brada životinje. Neprirodan rast prednjih zubi upadne u oko vlasniku dovoljno rano kao i lošiji izgled, nadutost te smanjena količina izmeta, koji ukazuju na moguće probleme sa zubima.

Nedovoljno tvrdo sijeno kao i njegov nedostatak uzrok su problemima s kutnjacima koji se nedovoljno troše.

Defekti u rastu zubala mogu biti i genetske prirode.

Budući da ste već posjetili Vašeg veterinara i korigirali zube zamorčici, životinjici bi bilo uputno dati analgetik za smanjenje boli u usnoj šupljini jer tijekom korekcije zubi moguće je radi uskog prostora oštećenje sluznice usta, a umanjenje boli će joj olakšati unos hrane.

Ponudite joj i kašicu kroz 3 tjedna od zahvata i uobičajeno povrće usitnite na trakice.

Stres i opterećenje organizma radi anestezije zbog zahvata na zubima su značajni tako da i oporavak može biti duži.