Povratak

Zamorčić se ne glasa | Sumnja na gubitak glasa u udomljenog zamorčića starije dobi

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Prije otprilike mjesec dana sam udomila zamorčića Daisy. Rekli su mi da ju imaju već duže vrijeme i da je već starija. Tom zamorčiću jos niti jednom nisam čula glas. Ostala dva zamorca koja imam reagiraju na šuštanje vrećice, otvaranje frižidera i penju se na kavez i glasaju se. Daisy se također penje na kavez i također reagira na sve, ali se ne glasa. Nekoliko puta sam primjetila kao da hropće glasićem, ali nikada ništa drugo. Je li moguće da zamorci ostaju bez glasa? Zahvaljujem. Lijep pozdrav. Elda

O: Osnovni znakovi koji upućuju da sa zdravljem zamorčića nešto nije u redu su odbijanje hrane i vode, potištenost, povraćanje i/ili proljev, promijenjena područja na koži i dlaci, otežano disanje, kihanje, kašljanje, iscjedak iz očiju i/ili nosa i sl.
 
Općenito je o zvukovima u zamoraca detaljnije pisala moja kolegica, pod naslovom Što znače zvukovi kod zamorca?

Gubitak glasa u zamoraca se može javiti kao posljedica upale grla ili gornjih dišnih puteva, ali može predstavljati i normalnu pojavu u smislu same volje zamorca za prestankom glasanja u određenom trenutku, bez uzročno-posljedične veze. Neki vlasnici ove životinjske vrste povezuju ovu "pojavu" i s depresijom kod ljubimaca. U tom slučaju, više interakcije s ljubimcem kao i osiguravanje optimalne kvalitete života može djelomično utjecati na navedeno ponašanje.

Respiratorne infekcije u zamoraca mogu započeti kao blage upale gornjih dišnih prohoda, pa uslijed komplikacija završiti kao ozbiljne pneumonije, uglavnom bakterijskog porijekla. Redovito je infekcija gornjih dišnih puteva praćena i drugim simptomima poput blage potištenosti, eventualnog kašljanja ili kihanja, iscjetka iz nosa i/ili očiju, odbijanja hrane i vode. Iako se ovi simptomi u početku infekcije mogu vrlo lako previdjeti, nakon tri do četiri dana redovito postaju jako izraženi ako se ne poduzme terapija. S obzirom na to kako niste naveli neki od spomenutih simptoma, mišljenja sam kako nemate razloga za zabrinutost jer se vjerojatno radi o volji (odabiru) Vašeg ljubimca.

U svakom slučaju, savjetujem Vam da s ljubimcem posjetite svojeg veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca te utvrditi njen zdravstveni status. U skladu s njim, utvrdit će eventualnu povezanost zdravlja s izostankom glasanja te Vam dalje odgovoriti na sva pitanja vezana uz zdravlje i kvalitetu života ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr