Povratak

Zamorac se češka i ima male krastice | Svrbež kože i najčešći uzroci

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Zamorac, morski prasić, se stalno češka i ima male krastice. Šta trebam raditi? Gordan

O: Uzroci promjena na koži su mnogobrojni. Svrbež kože i ispadanje dlake najčešći su simptomi koji ukazuju na oboljenje kože, ali mogući su i drugi uzroci. Svrbež se očituje češanjem, lizanjem ili nagrizanjem kože, općim nemirom i drugim simptomima. Osim toga, treba napomenuti da svrbež redovito uzrokuje sekundarne promjene na koži kojima se često pridruži i infekcija.

Svrbež kože javlja se i neovisno o kožnim bolestima poput onog kojeg uzrokuju vanjski paraziti. U malih glodavaca uzrok češanju su najčešće buhe i uši, ali i kožna šuga. Razlikujemo i svrbež posljedično bakterijskoj infekciji poput stafilokoka, streptokoka, pasterela, virusne te gljivične infekcije, poput mikrosporoze koja je, napomenimo, zoonoza. Svrbež je ponekad posljedica hormonalnih poremećaja, izlučivanja autotoksičnih tvari, npr. kod bolesti bubrega ili jetre, promjena u sastavu krvi, želučano-crijevnih oboljenja, primjene različitih lijekova, draženje kože sekretima tijela. Kontaktni dermatitis može se razviti kao reakcija na stelju, ali i prostirke u stanu ili bilo koji drugi kontaktni alergen. Svakako bi bilo važno isključiti mogućnost reakcije na različita sredstva za pranje ili druge kemikalije koje koristite u domaćinstvu.

Česti uzrok češanja kože je intolerancija ili alergija na određene sastojke u hrani, a to primarno može biti voće i povrće tretirano različitim sredstvima. Jedan od uzroka promjena na koži i svrbeža može biti i podloga poput piljevine ili slame koju koristite za pokrivanje podloge kaveza.

Stoga Vam preporučam da prije donošenja bilo kakvog zaključka posjetite Vašeg veterinara, koji će nakon općeg kliničkog pregleda, kao i potrebnih laboratorijskih pretraga poput uzimanja brisa i strugotine kože, te pregleda Wood-ovom lampom, moći postaviti dijagnozu, i prepisati terapiju.