Povratak

Zamorac se intenzivno češe i grize / Oboljenja kože i ektoparaziti (vanjski nametnici) kod zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam zamorca malog, kratkodlakog, problem je taj što se ona dosta češka, tj. ne može se to nazvati češkanjem, nego krvoločno grize svoje tijelo na stražnjem dijelu leđa te joj je na tim područjima gdje se češka koža ljuskasta, mislim da je u pitanju neki parazit. Pa ako mi vi možete nešto reći, dati neki savjet, ako znate o čemu se radi kako to izliječiti?
Zahvaljujem, Iva

O: Problemi s kožom zamoraca mogu biti raznolike prirode. Tako, smatra se da oboljenja kože u zamoraca najčešće nastaju kao posljedica pada otpornosti organizma kao i obrambenog mehanizma kože.

Također, postoje i mnogi predisponirajući čimbenici odgovorni za pojavu bolesti kože, npr. trauma, velika vlažnost, nepravilna manipulacija s ljubimcem, stres, paraziti, neurednost dlačnog pokrivača, loši uvjeti držanja ljubimca, nedostatak pojedinih nutritivnih elemenata,...

Zamorčići često mogu imati ektoparazite koji žive na koži ili u površinskom sloju kože, a hrane se sišući krv ili detritusom kože. Najčešći ektoparaziti su buhe, uši, pauši i šugarci.

Problemi uzrokovani invazijom buha se najčešće manifestiraju kožnim promjenama i gubitkom dlake, što je najčešće i vidljivo na području trbuhu kao i dijelovima nogu zbog češanja i grizenja. One se mogu prenijeti na Vašeg zamorčića s drugih životinja u kućanstvu, kao i sa steljom. Na koži, ako su vidljivi, mogu se primijetiti mali bijeli ili crveni paraziti, ili crne buhe. U tretiranju navedenih potrebno je, osim tretiranja životinje, u potpunosti očistiti kavez i dezinficirati ga te mijenjati stelju dva puta tjedno dva tjedna kako biste eliminirali i izležena jajašca.

Uši, kad se umnože, mogu uzrokovati opadanje dlake, svrbež, mršavost i slabokrvnost. Veći broj ušiju može uzrokovati i živčane napade.
 
Šugarci kod zamorčića uzrokuju povremena češanja, opadanje dlake, zadebljanja kože, nastanak krasta, a kod uznapredovale bolesti mogu se pojaviti živčani napadi.
 
Dijagnostika prije navedenih parazita kao i općenito svih kožnih oboljenja se postavlja identifikacijom uzročnika te uzimanjem briseva ili strugotina kože u veterinarskim ambulantama. Upravo to je ono što Vam i savjetujem da učinite, da odvedete svojeg ljubimca kod veterinara. Isti će biti u mogućnosti pregledati ljubimca kao i utvrditi točno ishodište problema. U skladu s postavljenom dijagnozom, isti će biti u mogućnosti prikladno mu pomoći kao i odgovoriti Vam na sva pitanja vezana uz držanje, skrb kao i postizanje optimalne kvalitete i zdravlja ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr