Odgovara:
Martina Kuzmanić, dr.vet.med.,
Pet centar Škurinjska cesta 1, Rijeka

P: Zamorčeki se jako češkaju i rade si rane. U vašoj trgovini sam kupila nekakav puder. Istina, on pomaže da rana zacijeli, ali im ne pomaže da si ne naprave ranu na nekom drugom mjestu. Probala sam im stavljati posteljicu od sijena, pa od piljevine. Da li je možda problem što ih držim po obiteljima? Možda rade rane jedni drugima? Npr. u obitelji imam muškog i dvije do tri ženke, zavisi od obitelji. Da li oni mogu biti alergični možda na neku hranu? Ne znam više što da radim. Nisu to velike rane...nisu ni veličine zrna riže, ali me ipak zabrinjavaju. I još jedno pitanje...ženke mi kote po četiri bebice, od čega jedna obavezno ugine nakon najviše tjedan dana. Da li bi pomogli kakvi vitamini? Unaprijed zahvalna!!

O: Ženka zamorac najčešće u jednom leglu ima 2-3 mlada, ponekad okote 8 i više mladih, a vjerojatno ste se uvjerili da njeni mladi odmah imaju dlačni pokrivač, vide i vrlo su pokretni i živahni i par dana po okotu jedu krutu hranu, odnosno sjemenke. U manjim leglima zamoraca pojavljuju se najčešće problemi zbog konkurencije braće, odnosno veći zamorčići u leglu su dominantniji i ometaju slabije prilikom sisanja i hranjenja i zbog toga se javljaju uginuća ubrzo nakon okota. U većim leglima učestalo je da pola legla ne preživi, jer majka zamorčica nema dovoljno vremena da obrati dovoljno i brzo pažnju na svako mlado. Ako i prežive prvih tjedan dana, većina legla (2-3 mlada), a to su slabiji u leglu, ugibaju zbog neishranjenosti. Mlijeko zamorčice sadržava oko 3,9% masti, 8,1% bjelančevina i 3,0% laktoze i teško ga je zamijeniti nekim drugim supstratom.

Period trudnoće dosta dugo traje (oko 60 dana), mladi u utrobi mogu biti prilično veliki, obujam majke zamorčice se znatno povećava na očigled vlasnika i to sve nju znatno iscrpi. Poslije poroda javljaju se problemi kao avitalnost mladih (brzo ugibaju), hipokalcemija majke (manjak kalcija u njenom tijelu što dovodi do njenog uginuća). Da bi to spriječili, zamorčice treba hraniti premium hranom koja sadrži alfaalfa (bogato kalcijem i proteinima) i zeleni i svježi špinat (C vitamin). U Pet Centru možete nabaviti BUNNY - mix hranu za zamorce koja sadrži upravo ove potrebne tvari nužne pri ishrani majki zamorčica a i mladih.

Što se tiče češanja Vaših ljubimaca, mogućih uzroka ima mnogo, od kožnih parazita (šugarci i uši), alergije, ciste na jajnicima ženki, borba jedinki u leglu i drugo. Zato bi trebalo posjetiti veterinarsku ambulantu gdje će obaviti potrebne pretrage i ustanoviti pravi uzrok češanja.