Povratak

Zaostali testis i ponašanje kunića | Kriptorhizam i kastracija kunića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Josipa Sadaric web v2


Odgovara:
Josipa Sadarić, dr. med. vet.
Pet centar, Našička 144, Zagreb

P: Imam kunića od 9 mjeseci, vodili smo ga na kastraciju, ali se testisi nisu spustili. I nema naznaka da će. On je nervozan, stalno nešto kopa, neće da se mazi kao ranije. Šta da radim sad? Da li će stalno biti takav i da li mu mogu pomoći kako? Da li im je zbog toga životni vijek kraći? Hvala! Irena

O: Kriptorhizam označava zaostajanje jednog ili oba testisa u trbušnoj šupljini. Sam proces spuštanja testisa završava tijekom ili nakon poroda kroz par mjeseci. Prilikom spuštanja testisa isti mogu naići na mnoge prepreke koje mogu predstavljati razlog njihova zadržavanja u trbušnoj šupljini, odnosno na njihovom nefiziološkom mjestu. Također, u određenim slučajevima, testisi se uopće i ne razvijaju.

Testis zadržan u abdomenu u pravilu je sterilan jer viša temperatura unutar organizma stvara nepovoljne uvjete za normalni proces stvaranja spermija. Zaostali testis povećava rizik nastanka tumora ili neoplazija. Kako kriptorhizam ne utječe na lučenje testosterona, posljedično su i zadržana tipična sekundarna spolna obilježja, kao što su označavanje teritorija urinom, agresivno ponašanje, miris urina, promjena ponašanja i slično.

S obzirom na veliku mogućnost neoplastičnih promjena u zaostalom testisu, svakako se preporuča kastracija.

Svaki operativni zahvat, bez obzira na zdrastveno stanje životinje je rizik. S obzirom da se radi o kuniću, koji su inače osjetljiviji, bilo bi najbolje da se konzultirate s kolegama na Veterinarskom fakultetu na Klinici za porodništvo i reprodukciju.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr