franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Samo sam Vam htio ispričati našu pricču kako smo ostali danas bez deguice stare 3 godine. Ja i supruga radimo u Zagrebu preko tjedna, a za vikend se vraćamo doma (pošto smo iz Bjelovara) i obično smo deguicu vozili sa sobom. Sve je bilo ok do danas malo prije kada smo taman došli do Bjelovara. Deguica je cijelim putem bila vesela, skakutala po kolutu okretala ga, mazila se. I odjednom je supruga primjetila da je počela malaksati i jednom je ispala iz koluta. Uzela ju je u krilo i samo i bila ja kao ošamućena i to, kažem, samo se odjednom desilo, a do tada ništa, zdrava kao dren. I evo sada kako ovo pišem još uvijek leži na krevetu nepomična, slabo diše i ponekad ima "grčeve", tako bih se usudio to nazvati. Jer je na miru i onda kao da poludi počne se bacati uokolo, ali nemože stati na noge. I sada čekamo samo trenutak kada će otići u neko bolje mjesto. Žao nam je jako i htio sam reći ako netko bude ovo čitao da odmah požuri do nekog veterinara i možda spasi život pošto mi nismo te sreće bili. Ako imate kakvih pitanja slobodno se javite.

Lijepi pozdrav,

Mladen

O: Degui su znatiželjni, živahni i inteligentni ljubimci, koji kada su zdravi kreću se kreću se brzo i hitro, znatiželjni su, aktivni i imaju dobar apetit.

Krzno im je gusto i sjajno, oči su im bistre i nemaju poteškoća s disanjem. Osim toga, nemaju nikakvih vidljivih oteklina i povreda.

S druge strane, mogu oboljeti od različitih bolesti poput dijabetesa, koji se javlja zbog neadekvatne ishrane, kao i bolesti jetre koje uglavnom nastaju zbog prejedanja.

Ne treba zaboraviti da su degui osjetljivi na visoke temperature te ih ne treba izlagati direktnom suncu kroz duži period po ljeti.

Osim ovih bolesti mogu se javiti i bolesti respiratornog sustava, razne ozljede, lomovi, prerasli zubi, invazije parazitima, proljevi i sl. 

Preporuča se pregled dva puta godišnje zbog bolesti koje su karakteristične za ovu druželjubivu i dobroćudnu životinjicu.

Skloni su infekcijama ustiju i skorbutu (nestašici vitamina C).