franjo_hrgota

 
Odgovara:
Franjo Hrgota, dr. vet. med.,
Pet centar, B. Gumpca 32, Pula 

P: Dobila sam zamorca, točnije zamorčicu. Ima tek oko 2 mjeseca. Imala je neki ožiljak na tijelu, ali bili smo kod veterinara i to riješili. Sad je počelo zarastati. No, sad me brine nešto drugo, desno oko joj se malo zatvara. Možete mi molim vas reći što bi to moglo biti?

Unaprijed hvala!

Karla


O: Pretpostavljam da se radi o konjuktivitisu. Primarno konjuktivitis - upalu spojnice mogu izazvati mehanički (prašina, dim, strano tijelo, trauma), kemijski (lužine, kiselone..), toksični uzroci, virusi, bakterije. Sekundarno je simptom nekih bolesti unutarnjih dijelova oka ili simptom organskih i infektivnih bolesti (angina, pneumonija). Najčešće je reakcija oka na senzibilizaciju organizma, odnosno posljedica alergijske reakcije. Može biti uzrokovan i nepovoljnim higijenskim uvjetima, kada je povećana koncentracija amonijaka u nedovoljno provjetrenim prostorijama u kojima borave životinje ili nedostatnom hranidbom te manjkom vitamina A i C.

Najčešće obole oba oka. Spojnica je zažarena, vlažna i otečena. Istovremeno je prisutna i povećana sekrecija suza. U prvo vrijeme suze su vodenaste, da bi kasnije zbog povećanog udjela sluzi postale mukozne a životinja pokazuje i fotofobiju - žmirkanje, svrbež i nastoji češkati oči.

Liječenje se provodi isperanjem konjuktive sredstvima koja ne draže (npr. Optiseptyl otopina koja sadrži bornu vodu, bakreni sulfat-adstrigens...). Adstrigensi dovode do stezanja međustanične tvari, taložeći reverzibilno bjelančevine koje su nabubrile zbog upalnog podražaja i na taj način smanjuje se osječaj boli i pečenja. Oni se upotrebljavaju kao simptomatska terapija konjuktivitisa.

U većini slučajeva apliciraju se antibiotici lokalno, a po potrebi i parenteralno.