Odgovara:
Tanja Krulc, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Zeka je ostao sam jedan dan i sada kad smo došli kući zatekli smo ga kako leži, bez snage da se pomeri. Vodu pipnuo nije i jedva je disao. Dali smo mu vodu na usta, pio je i to dosta je popio, hranu je takođe jeo, ali malo šargarepice samo. Veterinar ne radi i ja sad ne znam šta da radim. Dobio je malo snagu da stoji samo i disanje mu se znatno popravilo. Pretpostavljam da je samo dehidrirao jer je jeo samo kupovnu zečiju hranu, a u stanu ništa nije bilo što je mogao da jede da dobije trovanje ili slično nešto, tako da dehidracija ostaje kao jedini uzrok ovog. Šta da radim sad?
Marko

O: Kunići su po prirodi prilično izdržljivi. Bolesti se najčešće javljaju zbog pogrešaka pri uzgoju ili nepravilne prehrane.

Ako se kunić razboli u pravilu je miran i tih. To je urođeno i instinktivno ponašanje jer bolesna i slaba životinja ne želi na sebe  skretati pozornost grabežljivaca. Zdravi kunići veselo skakuću okolo, istražuju okolinu i imaju zdrav apetit. Krzno im je sjajno, nos i oči suhe i bez sekreta, uši čiste, a krzno oko usta suho.

Idealna temperatura okoliša za držanje kunića je 18°C, s odstupanjem od plus i minus 4°C.

Potrebna im je mirna okolina, sluh im je razvijeniji od ljudi tako da im buka smeta, glazba neka ne svira preglasno. Loše podnose stalan propuh i vrlo brzo obolijevaju.

Kunić uvijek mora imati dovoljno čiste, svježe vode jer pije puno više vode dnevno nego, primjerice, pas. Ako odlazite na duže vrijeme, stavite mu ako treba i dvije pojilice.

U stanu postoji puno opasnih mjesta za kuniće. Ravne i glatke površine nisu najprikladnija podloga za kuniće.

Treba osigurati da nemaju pristup do električnih kablova.

Pratite Vašeg kunića i ukoliko se navedeni parametri poremete, posjetite veterinara koji će pregledati detaljno kunića i, ukoliko je potrebno, dati mu nadoknadu tekućine pod kožu.