Povratak

Zelena boja stolice hrčka / Enterotoksemija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Našička 144, Zagreb 

P: Zašto moj hrčak ima zelenu stolicu? Jeli to normalno ako hrčak ima 2 mjeseca?
Unaprijed hvala na pomoći.
Irina

O: Miris i boja izmeta i mokraće u velikoj mjeri ovise o vrsti hrane koju ljubimac jede. Stoga je moguće da se uvođenjem novih namirnica ili promjenom hrane javio i neobičan miris i boja izmeta.

Bolesti  probavnog sustava kod hrčaka (kao i kod drugih sisavaca) najčešće mogu uzrokovati bakterije, virusi i paraziti.


Zelena boja stolice nije normalna boja stolice za hrčka, stoga provjerite dali ste mjenjali prehranu Vašeg ljubimca. Promjena prehrane i zelenje u prehrani utječu na boju i konzistenciju stolice.

Najčešća bolest koja zahvaća probavni sustav hrčaka je enterotoksemija, a uzrokuju je gram pozitivne bakterije koje se normalno nalaze u probavnom sustavu hrčaka. Simptom bolesti je krvavi ili sluzavi proljev koji posljedično dovodi do dehidracije, životinja nema apetita, tjelesna temperatura je snižena, bolove u trbuhu i otečen abdomen. Terapija  se provodi primjenom antibiotika, probiotika, dijetnom hranom s puno vlakana, a ako nema apetita treba hrčka hraniti te ga treba držati na toplom.

Pretpostavljam da Vaš hrčak nema poremećen apetit i ako je prisutna mekša stolica pretpostavka je da se radi o blagom poremećaju probave. Potrebno je, u tom slučaju, primjeniti dodatke probiotika.

Pro-digest je u vodi topiv dodatak za probavni trakt za sve glodavce, a stimulira rast pozitivne crijevne flore. Sadrži Pro-biotics, prirodne šećere koji stimuliraju rast pozitivnih, a usporavaju rast patogenih bakterija u probavnom traktu.

Rodikolan s biljnim sastojcima je dodatak prehrani koji regulira adsorpciju. Kombinacija biljnih komponenti s Imunocel®-om, što je neaktivirani kvasac, koji omogućuje Rodikolanu da pruži preventivni  učinak pri svim vrstama probavnih nepravilnosti. Kurkuma regulira rad crijeva, listovi sikavice i artičoke podržavaju rad jetre, korijen sirištare i rabarbara aktiviraju proces probave, kamilica ima umirujući učinak na crijeva pogođena grčevima i upalama, pepermint i kim su učinkoviti protiv flatulencije i grčeva, korijen sladića ima umirujući učinak na želučanu ovojnicu, rosopas ima umirujući učinak na osjetljiva crijeva.

Hrčak je mala životinjica i svako bolesno stanje može biti smrtonosno pa je savjet da, ne promjeni li se bitno stanje promjenom hrane i dodavanjem probiotika, svakako posjetite veterinara.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr