Povratak

Zubi kod zamorčića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes

 
Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mjesec dana je već prošlo od kako je zamorac prestao samostalno jesti. Veterinarka je posumnjala na neku prolaznu virozu, ali u međuvremenu su se pojavili problemi sa zubima. Brušeni su mu prednji i zadnji zubi prije 2 tjedna i od onda je stanje nepromijenjeno. Nekoliko puta na dan ga hranimo kašicama sijena, miksanim sjemenkama u granulama pomiješanima s hip kašicama za dojenčad, dajemo mu vode iako je prije sam nikada nije uzimao (sve je dobivao kroz hranu), vitamin C. On i dalje odbija suradnju i ne želi ništa sam uzeti nego žvače ono što mu se stavi u usta. Pokušali smo ga ostaviti jedan dan samo na vodi, ali ni onda nije osjećao potrebu da se sam nahrani. On je veseo, prede dok ga se mazi i trči. Molim Vas pomozite!

Hvala, Lana

O: Zdravi i čvrsti zubi su najvažniji čimbenik zdravlja zamorčića. Njegovi sjekutići stalno rastu te im je potrebna vlaknata hrana (sijeno) koja će osigurati i održavati pravilnu dužinu zubiju. Također je potrebna stalna kontrola dužine i skraćivanje po potrebi.

Zamorčići imaju 20 zubi: par gornjih i donjih sjekutića, par gornjih i donjih predkutnjaka i tri para gornjih i donjih kutnjaka. Gornja čeljust je uža od donje. Glodavci imaju žutu caklinu. Ako zamorčić normalno jede i ne gubi na težini, smatra se da su zubi adekvatne dužine.

Zamorčić nije u stanju sam sintetizirati vitamin C pa ga mora unositi u dovoljnoj količini putem hrane koja je  bogata vitaminom C svakodnevno. Manjak vitamina C može se također nadoknaditi i unosom vitaminskih preparata C vitamina za zamorčiće (npr. Oropharma). Dovoljna količina vitamina C, pored drugih, ima i bitnu ulogu u održavanju zdravlja zubi. 

Kolega Franjo Hrgota, dr. vet. med. pisao je o pravilnoj ishrani zamorčića u ranije objavljenom odgovoru Pravilna ishrana, optimalna količina (doziranje) hrane i prosječni obrok za zamorčića.

O poteškoćama sa zubima kod zamorčića pisala sam u istoimenom ranijem odgovoru Poteškoće sa zubima zamorca.

Pohvalno je što izdvajate svoje vrijeme kako biste ga ručno hranili i tom Vašom zaslugom on ne gubi na težini i normalno se ponaša. No, očito da problem sa zubima nije riješen pa svakako preporučujem ponovni pregled.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr