Povratak

Žuljevi na nogama činčile | Pododermatitis | Kupke za činčilu

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam činčilu staru oko godinu dana i ima problema sa šapicama, naime već dva tjedna šepa. Prvo se je pojavilo crvenilo ili nekakva tvrorba slična žuljevima na prednjim šapicama, a nakon tjedan dana i na zadnjima. Redovito se kupa u vulkanskom pijesku, ima propisanu prehranu, ali možda sam pretjerao s jabukama. A možda je i povezano sa promjenom stelje, jer je do pojave problema imala piljevinu, nakon toga sam stavio suho sjeno par dana i od tada su se pojavili navedeni problemi, ne znam je li to povezano? Goran

O: Odgovarajuća podloga za činčile je ona koja dobro upija urin, nije prašnjava i ne sadrži nikakve toksične sastojke i alergene. Ukoliko je podloga pregruba i djeluje abrazivno može doći do iritacije kože i razvoja lezija.

Ako na koži stopala nastanu crvene i upaljene promjene,  govorimo o pododermatitisu. Obično nastaje na zadnjem dijelu stražnjih nogu, tj. na najnižem dijelu koji dodiruje pod kada životinja sjedi.  Životinje sa pododermatitisom mogu početi "štedjeti" jednu od nogu, nerado se kreću i šepaju. Na nozi koja je zaražena pododermatitisom može doći do gubitka dlake, zadebljanja kože, oticanja crvenila i ponekad otvorenih rana. Neke životinje mogu postati depresivne i izgubiti apetit.  Infekcija se čak može proširiti na kosti. U blažim slučajevima dovoljna je promjena u okolini što podrazumijeva osiguravanje mekane i deblje suhe stelje.

Nažalost, iz ove perspektive ne mogu Vam precizno odgovoriti što je dovelo do promjena koje opisujete, no moguće je da je uzrok u stelji. Savjetujem Vam da odvedete činčilu kod veterinara. Nakon pregleda, veterinar će postaviti dijagnozu i odrediti da li je potrebna terapija.  U nekim slučajevima je osim lokalne obrade promjena, potrebna i antibiotska terapija.

Kupke u pijesku dovoljno je provoditi svaki drugi dan. Ljeti, za vrijeme  vrućih dana kupka im je svakodnevno potrebna, ali jedino ako se krzno činčile čini masno i plosnato jer prečesto kupanje može dovesti do isušivanja kože, te uzrokovati iritacije i češanje.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr