Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Uočila sam da mojoj maci iz rektuma izlaze maleni bijeli crvići te da na mjestu kojem spava bude malih sjemenki poput sezama. Dala sam joj Advocate, no on joj nije pomogao. Naknadno sam ustanovila da sam joj trebala zapravo dati Profender. Zanima me nakon koliko vremena od davanja preparata Advocate mogu maci dati Profender? Također me zanima koliko su za ljude opasni ti crvići? Također bih vas molila  da mi pojasnite kad se i za koje bolesti koristi Advocate, a kad Profender? Puno hvala na odgovoru, Nelica

O:  Advocate (Bayer) spot-on za mačke je otopina za nakapavanje na kožu mačaka.

Preparat dolazi u dva oblika: Advocate Spot-on za male mačke (do 4 kg tjelesne težine) i Advocate Spot-on za velike mačke (od 4 do 8 kg tjelesne težine).

Svaki preparat sadrži, ovisno o vrsti, određene količine imidakloprida i moksidektina te pomoćne tvari. Ovi preparati su se poprilično učinkoviti pokazali:
- ako je u ljubimaca prisutna mješovita invazija nametnicima (ektoparaziti i želučano-crijevni oblići) ili postoji velika vjerojatnost da do njih dođe (prevencija),
- u suzbijanju i profilaksi infestacije ljubimaca s buhama, suzbijanju ušnih šugaraca, sprječavanju invazije srčanim crvom, te suzbijanju invazije želučano-crijevnim oblićima,
- kao dio preventivnog programa za suzbijanje alergijskog dermatitisa uzrokovanog ubodom buha.

Profender (Bayer) spot-on za mačke je bistra, žutosmeđa otopina koja dolazi u nekoliko oblika (ovisno o veličini mačke) te se koristi u dehelmintizaciji mačaka. Ovaj preparat sadrži djelatne tvari emodepsid i prazikvantel u određenim koncentracijama posebno prilagođenim ovisno o tjelesnim težinama ljubimaca (za male mačke, srednje velike mačke, velike mačke). Upotreba ovog preparata je inducirana u svrhu dehelmintizacije protiv:
- oblića (nematoda) - Toxocara cati, Toxascaris leonina, Ancylostoma tubaeforme,
- trakavice (cestoda) - Dipylidium caninum, Taenia taeniaeformis, Echinococcus multiocularis.

Proizvođač ovih proizvoda navodi da ni višestruko povećane koncentracije ovih preparata (npr. 5 x veće doze od preporučenih) primijenjene u kraćim intervalima (svakih dva tjedna) nisu polučile ozbiljnije zdravstvene poremećaje kod ljubimaca.

Međutim, kako je dokazano da se moksidektin (jedan od djelatnih tvari preparata Advocate) može u plazmi tretiranih ljubimaca dokazati tijekom mjesec dana od dana aplikacije na ljubimca te iz razloga što se kombinacijom ova dva preparata istovremeno ili u kratkom vremenskom periodu mogu potaknuti različite farmakokinetičke interakcije djelatnih tvari, uputno bi bilo primjenu drugog preparata odgoditi minimalno nakon 4 tjedna od trenutka primjene prvog.

Više o zoonozama možete saznati i u odgovoru kolegice Vlatke Erman, dr. vet. med. ovdje.

Više o crijevnim parazitima u mačaka možete saznati i u odgovoru kolegice Zdravke Rumiha, dr. vet. med. ovdje.

OZNAKE: