Povratak

Alergija i mačke / Alergija na ambroziju

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Da li mačka može biti alergična na ambroziju i koji su simptomi? Unapred hvala na odgovoru! S poštovanjem, Svetlana

O: Alergije predstavljaju reakcije imuniteta na danu tvar (alergen) kojeg tijelo prepoznaje kao strano.
 
Ove se reakcije javljaju odmah nakon inicijalnog izlaganja alergenu koje se slijedom razvijaju u preosjetljivost koja uzrokuje svrbež i upalu sa svakim sljedećim izlaganjem alergenu.

Kod mačaka alergija se može manifestirati promjenama na usnama, bradi (s kliničkim znakovima svrbeža), na dišnim prohodima (s kliničkim znakovima kihanja, kašljanja i otežanog disanja) te na sluznici želučano-crijevnog sustava (s kliničkim znakovima povraćanja ili proljeva).

Postoje različiti alergeni koji mogu dovesti do pojave alergijskih reakcija kod mačaka: ugrizi insekata, određene supstance iz hrane, drveće, trava, grinje, pelud, spore gljiva,... Dakle, moguće je da i mačke razviju alergijsku reakciju na ambroziju. Naime, smatra se da mačke mogu razviti alergijske reakcije na sve poznate inhalacijske alergene, koji djeluju i na ljude.

Ambrozija (Ambrosia artemisiifolia L.) je alergena biljka koja proizvodi velike količine peludi. Znakovi alergija koje uzrokuje ova biljka najčešće se svodi na znakove od strane dišnog sustava (kihanje, kašljanje, otežano disanje, iscjedak iz nosa, otekline kapaka,...) te ozbiljno i generalizirano češanje.

Ovisno o tipu alergije, za dijagnostiku je potrebno provesti dijagnostičke pretrage: anamneza i opći klinički pregled, strugotine kože, kompletna krvna slika i biokemija krvi. Oblik, vrsta i raspored lezija kože, odnosno promjena, pomaže u postavljanju dijagnoze.

Prema nalazu pretraga određuje se terapija.

U liječenju je bitno spriječiti daljnji kontakt s alergenom te lokalno tretirati promijenjena mjesta sredstvima koja smanjuju svrbež. U obzir dolaze: antibakterijski šamponi, antihistaminici, kortikosteroidi, imunoterapija, nadomjesci prehrani bogati nezasićenim masnim kiselinama, medicinska prehrana, antibiotici (prevencija sekundarnih bakterijskih infekcija),...

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr