Povratak

Anestezija i odabir idealnog anestetika prije operativnog zahvata

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan_vesovic

 
Odgovara:
Dragan Vešović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 


P:
Imam jednogodišnju mačku koja se zadnjih 2-3 mjeseca neprestano tjera, te smo ju mislili sterilizirati. Ona je prije 5 mjeseci preživjela veliko otrovanje te je mjesec dana dobivala Torekan i puno ostalih lijekova uključujući i infuziju. No, imala je malu reakciju na Torekan- kada je zaspala, imali smo manjih problema kod buđenja, kao da je u dubokom snu. No već prije toga, ona je imala jako perutanje kože, te joj je od toga ostalo crvenilo po nogama i po cijelom trbuhu i u području između ušiju i oka. Veterinari su rekli da ne bi znali što je to crvenilo, od onda ju hranimo Hillsovom medicinskom hranom). Da li bi takva mačka, s obzirom na njezino stanje, preživjela anesteziju prilikom sterilizacije? Maja

O:
Na ovakav način je ne moguće odgovoriti na Vaše pitanje. Naime, postoje mnogi slučajevi kada su ljubimci pokazivali različite reakcije na primjenu pojedinih lijekova ili kombinaciju istih. U tom slučaju je izrazito bitno opskrbiti svog veterinara sa svim informacijama, anamnezom, povijesti bolesti,... Na takav način je moguće osigurati dovoljno informacija veterinaru, a sve kako bi isti mogao što bolje procijeniti i odabrati odgovarajući preparat potreban za uvod u anesteziju i samu anesteziju.

Anestezija predstavlja postupak ili niz postupaka kojim se smanjuje osjetljivost cijelog ili pojedinih dijelova tijela. Ona se postiže primjenom različitih preparata koji provode depresiju živčanog tkiva lokalno ili djeluju na središnji živčani sustav u potpunosti.

Anestezija se najčešće dovodi u vezu s uklanjanjem boli kod pacijenta u svrhu izvođenja kirurška zahvata. Međutim, anestezija se provodi i u druge svrhe, kao što su i obuzdavanje pacijenta, provođenje pretraga,...


Prije odabira prikladnog anestetika te provođenja anestezije u neke od prije navedenih svrha, nužno je obaviti pregled pacijenta. On je nužan u svrhu procjene zdravstvena stanja ljubimca. U tu svrhu temeljito se pregledavaju svi organi i organski sustavi (npr. srce, pluća, bubrezi, EKG, Rtg, UZ srca,...). Rezultati ovih pregleda će uvjetovati određivanje stupnja rizika kao i određivanje prijeoperacijske pripreme. Također, oni će i odrediti koji preparat/i, na koji način i u kojoj mjeri će se koristiti.

Na temelju prethodno provedenih pregleda te povijesti bolesti, veterinar utvrđuje i operacijski rizik. Operacijski rizik objedinjuje opće stanje ljubimca, anesteziološki rizik kao i rizik samog kirurškog zahvata. O ovim rezultatima Vaš veterinar će Vas obavijestiti, a sve kako bi Vam pomogao da se na najbolji način odabere najprikladniji način za poboljšanje ili osiguranje zdravlja i kvalitete života ljubimca.


Tijekom samog zahvata se ljubimac na različite načine dodatno kontrolira (rad i funkcija srca i krvožilna sustava, dišnog sustava,...), a sve kako bi se osigurala prikladna anestezija potrebna za obavljanje određena zahvata u određenom vremenskom periodu.

Svi prije navedeni elementi su nužni kako bi se potencijalni rizik od svih postupaka prije, za vrijeme i nakon samog zahvata mogli svesti na minimum.

Zbog svega prije navedenog, savjetujem Vam da se obratite svojem veterinaru ili kontaktirate Kliniku za porodništvo veterinarskog fakulteta u Zagrebu. Cijenjeni stručnjaci na području porodništva moći će procijeniti trenutno zdravstveno stanje ljubimca te u skladu s povijesti bolesti kao i potrebnim zahvatom (sterilizacija) odrediti najprikladniji pristup u svrhu provođenja anestezije, odnosno odgovoriti Vam na sva pitanja.


POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr