Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam dva mala mačića koji su stari mjesec mjesec i pol. Prije dan-dva sam primjetila da obodvojici suzi po jedno oko. Oko očiju im je malo crvenkasto, puno suzi i u očima im je nešto bjelkasto, sluzavo. Ne mogu otvoriti oči kako treba, već su skoro pa napola zatvorene. Ne znam o čemu se radi pa molim za savjet. Prošle godine sam također imala mače koje je imalo sličan problem, samo u puno gorem stanju. Veterinar mi je dao neku mast za oči i rekao da ubuduće, ako se to bude pojavilo, mogu kupiti sličnu mast za oči za ljude, da će pomoći i da nema nikakve razlike između životinjskih i za ljude, pa sad ne znam da li da je kupim ili ne? Unaprijed hvala, Mirna

O: Kod Vašeg mačića najvjerojatnije je prisutna bakterijska infekcija, što je relativno česta pojava kod malih mačića.

Prije početka terapije dobro je isprati sekret koji može štititi mikroorganizme od antibiotskih lijekova.

Tobrex je antibiotik indiciran za lječenje lokalne infekcije očiju uzrokovane bakterijama koje su osjetljive na tobramicin. Kod lakših upala primjenjuje se 3-4 puta na dan, a kod težih oblika upale svaka 4 sata. Koristi se dok ne nastupi poboljšanje. Preparat se koristi za ljude, djecu i životinje i nema podataka o štetnosti.

Također se može koristiti Chloramphenical mast, koja je koristi za lječenje infekcija oka za bakterije koje su osjetljive na kloranfenikole. Terapija traje minimalno 5 dana.

Ova dva preparata se najčešće koriste u veterinarskoj ambulantnoj praksi.

Budući da za upotrebu u veterini za liječenje očiju nije registriran niti jedan preparat, koriste se humani lijekovi (Chloramphenicol mast, Tobrex mast i kapi, Sulfasol kapi, Maxidex mast i kapi...).

Kod aplikacije masti treba paziti da vrh tube ne dodiruje sluznicu. Kod upale oka  potrebno je  produžiti zadržavanje lijeka, a to  se postiže primjenom masti koja omogućava duži  kontakt lijeka i tkiva, manje lijeka(masti) ulazi u suznonosni kanal i sigurnija je stabilnost lijeka. Masti se stavljaju u donji dio oka, nakon što se smotuljkom vate donja vjeđa odmakne od oka. Dovoljno je staviti malu količinu masti, veličine zrna pšenice. Nakon stavljanja masti potrebno je zatvoriti oči te laganom masažom zatvorenih vjeđa rasporediti mast po oku. Višak masti na vjeđama se obriše vatom. Za svako oko se koristi poseban smotuljak vate. Mačića nakon aplikacije masti treba neko vrijeme (bar 15 minuta) držati kako je ne bi kandžicama skinuo ili polizao.
 
Nakon stavljanja  masti u oko potrebno je oprati ruke kako se infekcija ne bi prenijela na druge osobe i predmete.

OZNAKE: