Povratak

Bakterijske i virusne infekcije kao uzročnici proljeva u mačaka / Simptomi, terapija i preporučena hrana

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka


P:
Prije tri tjedna mačak je dobio proljev i povraćao. Nakon par dana kako sam vidjela da nema poboljšanja sa medicinskom hranom,  odnjela sam ga veterinaru. Veterinarka mu je dala terapiju peptoran, torecan, sulfapiridazin u par dana i sinulox,  depedin, reglan, ringer+glukoza 5% s/c 120ml kroz tri dana. Nakon terapije mačak je počeo jesti ali se u zadnja dva  dana opet pojavio proljev. Rađena je krvna slika i biokemija krvi i sve je u redu. Napravili su mu rentgen, na slici je sve uredno kako piše: na profilnom prikazu abdomena jetra, slezena i bubrezi oštro se ocrtavaju i nisu povećani. Strano tijelo u probavnom traktu ne može se identificirati. Želudac i tanka crijeva u potpunosti su prazni, a silazni kolon ispunjen je plinom i bez sadržaja je. Između sedmog slabinskog kralješka i sakruma vidljiv je opsežan koštani most sa dorzalne I ventralne strane. Veterinarka mi nije znala reći dijagnozu. Molim vašu pomoć. Željka

O:
Uzroci proljeva i povraćanja mogu biti mnogobrojni. Među njih tako ubrajamo bakterijske i virusne infekcije, preosjetljivost na hranu, različite crijevne parazite, toksine, tumore, poremećaje u metabolizmu, bolesti srca, bolesti bubrega, dijabetes, pankreatitis i egzokrinu insuficijenciju gušterače i sl.

O navedenim bolestima i ostalim mogućim uzrocima proljeva možete više pročitati u sljedećim naslovima: Dugotrajni proljev u mačke, Proljev kod mačaka.
S obzirom na simptome i nalaze koje ste naveli jedna od mogućnosti je da Vaš ljubimac boluje od upalne bolesti crijeva odnosno "inflammatory bowel disease" (IBD). Riječ je zapravo o poremećaju kod kojega dolazi do infiltracije crijevne stijenke sa upalnim stanicama kao što su limfociti, eozinofili, neutrofili i histiociti. Točan uzrok ove bolesti još uvijek je nepoznat, ali smatra se da najvjerojatnije ulogu u njezinu nastanku imaju genetika, prehrana, infekcije i poremećaji imunološkog sustava. Također, moguće je da ovo nije bolest sama za sebe već da se javlja kao karakterističan odgovor organizma na određena stanja koja mogu biti uzrokovana s više različitih faktora.

Što se tiče simptoma, najčešći znak bolesti IBD-a je proljev, povraćanje i gubitak tjelesne težine. Simptomi mogu također varirati ovisno o tome koji je dio crijeva zahvaćen pa će tako povraćanje biti karakteristično kada su zahvaćeni želudac i gornji dio tankog crijeva, dok će proljev biti češći kada je zahvaćeno debelo crijevo. Stolica je uglavnom učestalalija nego inače, ali je njezina količina svaki put manja. U stolici je često povećana i količina sluzi, a može biti prisutna i krv. Proljev i povraćanje mogu u nekim slučajevima biti samo povremeni.
Što se tiče dijagnoze ona se postavlja na temelju detaljne anamneze, kliničkog pregleda i laboratorijskih testova. U većini slučajeva nalazi krvi su uredni, eventualno mogu nekada biti povećani jetreni enzimi i lipaza. Rendgenski snimak i ultrazvuk također ne pokazuju nikakve osobitosti, već se eventualno može uočiti zadebljanje stijenke crijeva kao i povećana količina plina u crijevima. Jedina metoda kojom se zapravo IBD može točno dijagnosticirati je biopsija koja bi trebala pokazati povećan broj upalnih stanica u sluznici želuca i crijeva. Naravno osim toga važno je također isključiti sve ostale moguće uzroke proljeva i povraćanja.
Što se tiče same terapije ona se zapravo sastoji od kombinacije nekih lijekova te promjene prehrane. Za početak preporuča se prijeći na hipoalergijsku hranu poput Royal Canina "Hypoallergenic" ili "Sensitivity Control" te Hill's "z/d" ili "d/d", a sve ostale dodatke i poslastice potrebno je izbaciti iz prehrane. Kod nekih će životinja možda biti potrebno izbjegavati i pšenicu, ječam, raž i gluten, ali ukoliko promjena hrane pomaže onda bi do poboljšanja trebalo doći već kroz neka 2 tjedna. Što se tiče lijekova u terapiji se obično koriste imunosupresivi poput kortikosteroida, ciklosporina ili azatioprina te antibiotici poput metronidazola ili tilozina. Od ostalih preparata preporuča se davanje omega – 3 masnih kiselina (npr. Dermanorm kapsule) , vitamina B12, probiotika (Floryboost ili Florentero pasta), antidijaroika i sl.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr