Povratak

Beta glukan i utjecaj na imunitet kao potporna terapija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
silvija_havrle1


 Odgovara:
Silvija Havrle Lovrić, dr. vet. med.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Imam pitanje vezano uz ulične mace. Naime, u mom naselju ih ima par i dođu kod mene jesti, jednu sam sterilizirala i sad skupljam za ostale. Međutim, mene zanima da li ja smijem izdrobiti njima tabletu beta glukana u hranu za imunitet? Dva mačka kašlju i šmrcaju, znam da bi trebali kod veterinara, ali i uz najbolju volju ja nisam u mogućnosti ih voditi, niti financijski niti imam prijevoz, a nažalost ljudi u naselju nisu baš skloni pomagati u takvim situacijama. Bila bih Vam zahvalna ako bi mi što prije mogli odgovoriti.

Hvala. Angelica

O: Beta glukan je dugolančani polisaharid (lanac molekula glukoze), koji se prirodno nalazi u staničnim stijenkama kvasca (Saccharomyces cerevisiae), mnogim jestivim gljivama te žitaricama, zobi i ječmu. O izvoru beta glukana, ovisi i njegova djelotvornost i aktivnost pa onaj iz kvasca ima najveću učinkovitost. Uzrokuje čitavu kaskadu događaja koji stimuliraju, moduliraju i aktiviraju imunološki sustav. Beta glukan zbog svog djelovanja nalazi široku primjenu pri čemu doza i način primjene igraju ključnu ulogu.

Citostatički i citolitički učinak ukazuje na značajnost njegova djelovanja pa je učinkovit kod terapije i prevencije tumorskih oboljenja.

Djelotvornost je proporcionalna s dozom, pa se tako u onkološkom smislu preporučuju veće doze, dok u preventivne svrhe, odnosno za opće jačanje imunološkog sustava mogu primjenjivati i manje doze. Beta glukan se primjenjuje kod virusnih, bakterijskih (prije svega E. coli), parazitskih i gljivičnih infekcija, kod hematoloških i onkoloških bolesti, nakon operativnih zahvata, dijabetesa, alergija, autoimunih bolesti i  iscrpljenosti organizma.

Smatram da primjena beta glukana može dobro utjecati na imunitet kao potporna terapija i ako je u pitanju lakša  virusna infekcija, može pomoći.

Budući da su te mačke prepuštene sebi, postoji velika mogućnost zaraze teškim virusnim infekcijama koje utječu na imuni sustav mačaka, kao što su FIV (mačja sida), FeLV (mačja leukemija), FIP (virusni peritonitis) i koje su neizlječive. Mačke koje su zaražene takvim bolestima imaju slab imuni odgovor pa i najbezazlenije infekcije mogu biti smrtonosne.

Nadam se da će Vam ove informacije koristiti.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr