Povratak

Biokill preparat za tretiranje prostora protiv buha / Osjetljivost ljubimaca i znakovi trovanja

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragica_nemes


Odgovara:
Dragica Nemeš, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb 

P: Kupili smo Biokill zbog mačjih buha i počeli lagano špricati mačka s njim. Nažalost, imali smo situaciju da je mačak vjerojatno zbog Biokilla  počeo sliniti i osjećati se loše (to je trajalo cca pola sata do 45 minuta). Na internetu smo pročitali da mu damo mlijeka i stavimo malo soli na vrh jezika da mu izazovemo povraćanje. To nije uspjelo, ali je mačak prestao sliniti i počeo je normalno jesti. Kakve su moguće posljedice i da li mu se stanje popravilo? Postoji li mogućnost da mu naglo pozli? Naime, on nije kućna mačka, više je vani nego u kući. S poštovanjem i unaprijed hvala,

Helena

O: Buhe su ektoparaziti i napadaju mnoge životinjske vrste (pas, mačka, mali glodavci, ...), uključujući i čovjeka. Spadaju u bezkrilne insekte s dobro razvijenim zadnjim parom nogu koji im služi za skakanje. Povremeno se nalaze na tijelu ljubimaca, pretežno se zadržavaju u kavezu u raznim pukotinama ili u okolini, tako da treba  uz životinju tretirati i prostor.

Biokill je tekući insekticid i akaricid koji ne ostavlja tragove, stoga je primjeren i za zaštitu tekstila, krzna i tepiha. Biološki je razgradiv i bez mirisa i djeluje 4 tjedna. Djelatna tvar je permetrin koji je sintetski piretroid koji djeluje na živčani sustav insekata, te ih na taj način ubija. Permetrini su vrlo često upotrebljavani kao insekticidi, a kod nas je najpoznatiji Pitroid. Međutim, na permetrine su osjetljive mačke i mlade životinje, stoga je potreban oprez kako ne bi došlo do trovanja.

Znakovi trovanja podsjećaju na epilepsiju, no dolazi do povraćanja, proljeva te jakog slinjenja. Preporuka je ne dozvoliti ljubimcu da se kreće po kući/prostoru dok je još površina mokra od insekticida Biokilla. Sušenje traje oko 15-30 minuta. Nakon toga ne postoji nikakva opasnost od trovanja. Zbog mogućnosti predoziranja kod pasa, a  i štetnosti za mačke ne preporučuje se stavljati Biokill na ljubimce, već se ovaj preparat isključivo koristi za prostor.

Ako se maca uspješno oporavila, vjerojatno će biti sve u redu. Također, zdravstveno stanje ljubimca možete provjeriti u veterinarskoj ambulanti općim pregledom i krvnom pretragom kako biste utvrdili stanje bubrega i jetre.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr