Povratak

Bolest kože kod mačke i mogući uzroci / Ispala dlaka i ranica na koži mačke

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Mačka nam (ne živi u kući, nego je uglavnom vani) već nekoliko dana ima "ranicu" i na ovom joj je mjestu otpala dlaka. Koža joj je crvena i nategnuta i ona to stalno liže. Nema nikakvih krastica ili slično. Otprilike je u formi kruga. Radi li se o kakvoj kožnoj bolesti? Hoće li se širiti, može li prijeći na ljude i kako da je saniramo kod mace? Znam da bismo je trebali odvesti kod veterinara, ali nemamo doma trenutno transporter za mačke, a dobila je živčani slom upravo u autu pa smo odustali. Znate mačke kakve su... Ipak, ako baš trebamo kod veterinara, smislit ćemo nešto. U prilogu su slike.

Hvala vam puno. Ante

O: Bolesti kože kod mačaka mogu biti izazvane različitim uzročnicima. One mogu biti izdvojeno područje kliničke patologije ili svojoj po etiologiji i patogenezi mogu biti usko povezane s unutarnjim bolestima. To znači da promjene na koži mogu biti posljedica i lokalne, ali i neke sistemske bolesti i zato je osim detaljne dermatološke potrebno napraviti i detaljnu kliničku pretragu.

Najčešći uzroci problema s kožom su paraziti (buhe ili drugi vanjski paraziti), gljivične i bakterijske infekcije, alergije, stres, ozljede ili kombinacije navedenih uzroka.

Simptomi koji se mogu javiti su konstantno lizanje, češanje, svrbež, crvenilo, upalne promjene, zadebljanje i otekline, gubitak pigmentacije, suha, iziritirana koža, perutanje, krastice, gubitak dlake, osip, krvarenje ili pojava gnoja. Upravo zbog toga što su uzroci bolesti kože brojni, od njih mogu oboljeti mačke svih dobi i pasmina te oba spola. Njima su naročito sklone mlađe i starije životinje oslabljenog imuniteta, koje žive u prenapučenom, stresnom okolišu te u lošijim higijenskim uvjetima.

Nažalost, na temelju slike se ne može postaviti dijagnoza i znati radi li se o nekoj zaraznoj bolesti. Ono što se na prvi pogled može reći je da je zahvaćena površina kože upalno promijenjena. Može se pretpostaviti da će zbog daljnjeg lizanja i češanja, odnosno daljnje iritacije, doći do proliferacije postojeće bakterijske flore što bi moglo dovesti do pojave piodermije ili gnojne upale kože te pogoršanja i širenja procesa. Zbog toga Vam savjetujem da svakako što prije odvedete mačku veterinaru koji će nakon pregleda i postavljanja dijagnoze odrediti odgovarajuću terapiju.

Važno je reagirati što prije da ne bi došlo do komplikacija koje onda otežavaju i produljuju liječenje.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr