Povratak

Bolno i otežano obavljanje nužde (defekacija) - dishezija

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
elena-tijan1

 
Odgovara:
Elena Tijan, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imamo žensku macu staru 2 god. U zadnjih par dana primjetili smo crvenilo analne regije te mačka ukazuje na bol iste (glasnim mjaukanjem kao da plače) pri defekaciji i sjedenju, no stolica joj je normalne konzistencije Uz navedene simptome mačka još izbjegava jesti te ukoliko nešto pojede to i povrati (ponajviše suhu hranu dok konzerviranu i zadrži). Zanima nas što bi joj moglo biti?

Unaprijed hvala!

Yvette

O: Bolnu i otežanu defekaciju nazivamo još i dishezija. Najčešće se javlja uz različite poremećaje i bolesti debelog crijeva i rektuma.

Disheziju se ponekad može zamijeniti i sa bolestima mokraćnog trakta (npr. kamenci) odnosno sa bolnim i otežanim mokrenjem kojemu su mačke dosta sklone.

Od uzroka dishezije najčešći su začep iliti konstipacija, upala debelog crijeva ili rektuma, bolesti analnih vrećica, crijevni paraziti, strana tijela u crijevima i nakupljanje dlaka, perinealne hernije, tumori i ozljede ili infekcije zdjeličnih kosti.

Što se tiče gubitka apetita i povraćanja, oni mogu također, uz otežanu defekaciju, biti popratni simptomi kod većine od gore navedenih bolesti.

Budući da uzroka može biti nekoliko, za točnu je dijagnozu macu ipak potrebno odvesti kod veterinara koji će napraviti kompletan klinički pregled, nalaze krvi, urina, fecesa, rendgenski snimak i ostale potrebne pretrage.

Terapija će, naravno, ovisiti o uzroku bolesti pa tako u obzir mogu doći antibiotici, infuzijske otopine, promjena prehrane (hrana s više vlakana), šišanje dlake i redovno pranje perinealnog područja, kirurški zahvati itd. u što će Vas detaljnije uputiti Vaš veterinar.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr