Povratak

Bolnost pri vršenju nužde i krv u stolici

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
Dunja Vrdoljak v3


Odgovara:
Dunja Vrdoljak, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam Maine coona starog 2,6 godine, iz uzgajivačnice smo ga posvojili kada je imao 1 god. i 3 mj. Nakon određenog vremena pojavio se problem krvi u stolici, i to u obliku malih krvavih kapljica. On normalno pije i jede svoju mokru i suhu hranu (dajemo mu istu hranu koju je dobivao u uzgajivačnici). Primjetila sam da prije odlaska na wc dosta mijauče. Odmah nakon svih tih simptoma smo posjetili lokalnog veterinara, dao mu je u nekoliko navrata terapiju Broadline i nekakve tablete te nam je objasnio kako mačak ima gliste odnosno nekakve parazite. Situacija se malo smirila nekon odrađenih nekoliko mj terapija Broadlineom. Naime nakon nekog vremena zamječujem opet krv u stolici i opet sve isto. Mene sad zanima da li je moguće da mačak ima opet problema s parazitima ili glistama? Ili je nešto sasvim drugo u pitanju? Da li se mačka stalno mora tretirati tim kemijama kako ne bi imao parazite ili gliste (kako nam je naš vet rekao)? Mačak je redovno cijepljen i ne izlazi van. Hvala na odgovoru. Lijep pozdrav, Blanka

O: S obzirom na to da navodite da se možebitni problem sa unutarnjim parazitima koje je Vaš veterinar dijagnosticirao, ponovo javlja, moj savjet je da napravite nekoliko pretraga. Naime u razdoblju kad Vaš ljubimac nije pod terapijom, bilo bi najbolje stolicu odnjeti na koprološku pretragu, kako bi se načinila pretraga na parazite. Na taj način može se ciljano terapirati, ovisno o izoliranim nametnicima. Isto tako problem može biti i u mikroflori, odnosno mogućnosti pretjeranog razmnožavanja ''loših'' bakterija koje izazivaju problem, kao i virusnim infekcijama. Stoga možda ne bi bilo loše napraviti i bakteriološku pretragu fecesa, te antibiogram.

Moguće je da se radi o nesnošljivosti na određeni sastojak hrane, što bi isto tako trebalo ispitati. U tom slučaju išlo bi se sa specijaliziranom prehranom.

Mehaničko oštećenje crijeva bilo bi dobro ispitati RTG pretragom, nativnom i s kontrastom. Isto tako u obzir dolazi i endoskopija. Naravno, prije svih ovih pretraga bilo bi dobro načiniti opću kliničku pretragu, započevši s mjerenjem temperature, pretragom svih vidljivih sluznica, kompletne i biokemijske krvne slike, kao i pretrage analnih vrećica. Jer uvjek postoji mogućnost da problem leži u nekom drugom organskom sustavu.

Do trenutka ovih pretraga, možete pokušati ljubimca hraniti specijaliziranom prehranom za probavni sustav, primjerice Hill's i/d, Royal Canin Gastrointestinal, Purina Veterinary Diets Gastrointestinal, te Eukanuba Intestinal. Isto tako možete probati stabilizirati probavu nekim probiotikom poput Florentero ili Floryboost paste.

Čišćenje ljubimca od unutarnjih parazita preporuča se svaka 3-4 mjeseca. Osim Broadline ampule možete u dogovoru s Vašim veterinarom koristiti i tablete za tu svrhu: Drontal Cat, Bioveta Caniverm, te Genera Prazinon tablete.

Svi navedeni pripravci dostupni su u Pet centar dućanima.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr