Povratak

Buhe / Fypryst sprej

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar,Heinzelova 60, Zagreb 

P: Zanima me prelaze li buhe sa mačaka na pse i na ljude? I umiru li i jajašca buha kada se životinja tretira sprejem Fypryst? Hvala Vam na odgovoru!

Slađana

O: Buhe su mali beskrilni kukci koji spadaju u red Siphonaptera. Tijelo im je bočno spljošteno, što im omogućava lakše kretanje kroz dlaku ili perje na tijelu domaćina. Obično su tamno smeđe boje i imaju duge noge. Zadnji par nogu je posebno dugačak i prilagođen za skakanje, pa mogu skočiti i preko sto puta dužine svoga tijela. Tijelo im je vrlo čvrsto i može izdržati veliki pritisak.

Odrasle buhe se hrane krvlju i  najčešće parazitiraju na sisavcima, dok vrlo mali broj živi na pticama. Porodica Pulicidae ima više vrsta među kojima je i mačja buha Ctenoceophalides felis. Ona može parazitirati na više vrsta životinja uključujući mačke i pse, iako nije jednako dobro prilagođena na oba nositelja.

Buhe se razvijaju prolazeći kompletnu metamorfozu od jajašca, preko  ličinke, kukuljice do odrasle buhe. Ženka polaže jajašca nakon hranjenja, a ona padaju sa životinje na tlo najčešće na mjestu gdje životinja spava i odmara. Jedna ženka snese oko 50 jajašaca na dan kroz period od oko 100 dana. Oko dva dana je potrebno da se iz jajašaca izlegu ličinke koje su slijepe i izbjegavaju svjetlost pa se zavlače u tamnija mjesta kao šro su razne pukotine, šopljine, tepisi, pijesak, itd. Ličinke se hrane organskom tvari koja im je dostupna u okolini, a najčešće izmetom odraslih buha u kojem ima krvi. Razvoj ličinke traje oko 1-2 tjedna nakon čega oko sebe stvaraju kukuljicu koja je vrlo otporna na vanjske uvjete  i na različite insekticide. Odrasle buhe mogu izići iz kukuljice za 2 do 4 tjedna, a ponekad ta faza traje i dulje, ako u blizini nema pogodnog domaćina. Poticaj za izlazak iz kukuljice je odgovarajuća temperatura, vibracije, zvuk i porast ugljik dioksida. Mlade buhe moraju što prije naći hranu, odnosno domaćina na kojem će sisati krv nakon čega mogu preživjeti i više mjeseci bez ponovnog hranjenja. U suprotnosti sa uvriježenim mišljenjem većine, ljubimci se infestiraju buhama od drugih pasa i mačaka samo u iznimnim prilikama. Najčešće se infestiraju iz okoliša, okruženja u kojem ljubimac živi ili prostora gdje se kreće. Zbog toga je u suzbijanju ovih nametnika važno tretirati i životinju i okolinu.

Pripravak Fyprysta koristi se za suzbijanje i sprječavanje infestacija pasa i mačaka buhama , krpeljima (Rhipicephalus spp., Dermacentor spp., Ixodes spp.), suzbijanje i prevenciju infestacije pauši (Mallophaga),te kao pomoć u liječenju i kontroli alergijskog dermatitisa  uzrokovanog ubodima buha. Fypryst u svom sastavu sadrži fipronil, insekticid koji djeluje na adultne (odrasle) oblike navedenih parazita. U suzbijanju adulta, ali i razvojnih oblika ( ličinki i jajašaca) pomoći će ampula Frontline Combo Cat koja osim fipronila u svom sastavu ima i (s)- metopren koji je sintetski analog juvenilnih hormona insekata. On koči metamorfozu i rast nezrelih oblika insekata ( ovicid, larvicid). Pripravkom Frontline Combo Cat ne smije se tretirati mačiće mlađe od 8 tjedana i lakše od 1 kilogram, bolesne mačke i životinje tijekom oporavka, te kuniće. Oba preparata možete ponaći u ponudi ljekarne Pet centra.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr