Povratak

Crijevni nametnici kod mačića / Banminth pasta, Profender spot-on ampula, Caniverm, Drontal Cat i Pratel tablete

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
sonja vojnovic joomla


Odgovara:
Sonja Vojnović, dr. vet. med.,
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb 

P: Imam mače od cca 2 tj. Ima u izmetu nametnika. Zanima me da li se može kod vas nabaviti Banminth pasta i da li je  potreban recept ili neko drugo sredstvo možda imate ako nema Banminth paste? Hvala. Lp, Hana

O: Banminth pasta (Pfizer) za mačke  je antihelmintik u obliku paste namijenjen za peroralnu primjenu. Indicirana je za dehelmintizaciju mačaka infestiranih zrelim stadijima crijevnih nematoda i ankilostomida - Toxacara cati (mystax), Toxascaris leonina, Uncinaria stenocephala i Ancylostoma tubaeforme. Djelatna tvar u ovom preparatu je  pirantel embonat, a ona djeluje tako da paralizira želučano-crijevne obliće te ih ljubimac, uz pomoć crijevne peristaltike, izbacuje van. Doza Banminth paste je jedna crtica na injektoru na 1 kilogram tjelesne mase. Prvo tretiranje mačića obavlja se u dobi 10-14 dana, zatim se još dva puta ponavlja u razmacima 10-14 dana, a svaki put prije aplikacije potrebno je mačića izvagati. Istovremeno  je potrebno tretirati i mačku majku, dvokratno u razmacima 10-14 dana. Banminth pasta izdaje se isključivo na veterinarski recept, u veterinarskim ljekarnama Pet centra.

Za dehelmintizaciju odraslih  mačaka preporučuju se sredstva koja istodobno djeluju i na trakavice, kao što su Drontal Cat tablete (1 tbl. na 4 kg tjel. težine) ili Pratel tablete (1 tbl na 10 kg tjel.  težine).

Caniverm je antiparazitik, antihelmintik koji sadrži fenbendazol, pirantelembonat i prazikvantel, a dolazi kao Caniverm tableta od 0.175 gr i 0.7 gr. Za dehelmintizaciju mačića, štenaca i malih pasa koristi se Caniverm 0.175 gr. Daje se jedna tableta, a uvjet je da mačić ima 0.5 kg tjelesne težine.

PROFENDER spot-on ampule sadrže otopina za nakapavanje na kožu,  koja djeluje kao anthelmintik. Koristi se za dehelmintizacija mačaka od: oblića (nematoda) i trakavica ( cestoda). Preparat se aplicira tako da se mački razmakne dlaka na gornjem dijelu vrata da se vidi koža. Vrh tube stavi se izravno na kožu i čvrsto stisne nekoliko puta dok se cjelokupni sadržaj pipete ne istisne na kožu. Nakapavanjem pripravka na kožu gornjeg dijela vrata u blizini baze lubanje umanjuje se mogućnost da mačka poliže nanesenu otopinu. Profender spot-on ne smije se primjenjivati:
- na mačićima mlađim od 8 tjedana,
- na jedinkama lakšim od 0,5 kg tjelesne mase,
- p.o. ili parenteralno.

Budući da se radi o vrlo malom mačiću, savjetujem Vam da  se konzultirate sa svojim veterinarom oko izbora najprikladnijeg preparata namijenjenog za dob i trenutno stanje Vašeg ljubimca.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr