Povratak

Crijevni nametnici se iznova pojavljuju usprkos terapiji u mlade mačke koja boravi isključivo u kući

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
LeaGrepo


Odgovara:
Lea Grepo, dr. med. vet.,
Pet centar, Put Mostina 8, Split

P: Imam pitanje vezano za moju mačku. Ona je s nama u kući, zatvorena, bez doticaja vanjskoga svijeta. Stara je 7 mjeseci i već par mjeseci joj dajemo tablete protiv crijevnih parazita. Naime, u pijesku se nalaze nekakvi konci (to su gliste), ali je problem u tome što se nikako trajno ne rješavaju te gliste, znači svaki put se vraćaju i dajemo tablete i prođe, ali se nakon mjesec dana i kraće opet pojave. Tajana

O: Kod maca se pojavljuje nekoliko vrsta crijevnih nametnika – Askaridi, Ankilostomidi(gliste), Echinococcus granulosus i Diphilidium caninum (trakavice).

Askaridi se najčešće pojavljuju kod štenaca i mačića, a odrasli paraziti su dužine od 5 do 10 cm, bijele boje i nalikuju špagetima. Mace i psi se zaraze nakon što pojedu nešto onečišćeno jajašcima ovih parazita. Ankilostomidi su gliste koje se kod pasa i mačaka pojavljuju u svakom životnom dobu. Manje su od askarida, oblika konca, bjelkasto-crvenkaste. Maca se invadira oralnim putem, ali postoji mogućnost prijenosa i kroz kožu naročito mekuši.

Trakavice parazitiraju u crijevu pričvršćene za njegovu stijenku, a njihovi dijelovi se mogu otkinuti i biti izbačeni izmetom u okolinu, imaju izgled nalik na zrno riže.

Determinacija o kojoj se točno vrsti parazita radi kod Vaše mace, moguće je napraviti koprološkom pretragom pa Vam stoga savjetujem da s macom posjetite Kliniku za parazite pri Veterinarskom fakultetu u Zagrebu, ukoliko ste u mogućnosti.

U prvim tjednima života je od iznimne važnosti da se na vrijeme započne dehelmintizacija mačića koja se u intervalima svakih 15dana obavlja od 14.dana starosti pa do 10. tjedna starosti Banminth pastom za mace odgovarajućom dozom koja je propisana u uputi. Banminth pasta na bazi pirantel-embonata indicirana je u slučaju invazije glistama, a njome se mogu tretirati i odrasle životinje. Mogu se primjenjivati i preparati koji se primjenjuju na kožu kao što su Stronghold (Selamectin) ampule i Advocate (Imidacloprid, Moxidectin) ampule. Napominjem da se svi preparati koje Vam ovdje navodim izdaju isključivo na veterinarski recept.

Ukoliko se radi o invaziji trakavicama, koriste se preparati kao što su Pratel (Pirantel, Prazikvantel) tablete, Drontal Cat tablete koji se ordiniraju i u slučaju invazije glistama i trakavicama istovremeno.

Svakako Vam savjetujem da macu zaštitite i sredstvom protiv buha jer buhe mogu sudjelovati u prijenosu trakavica na životinju. Premda ljubimac ne izlazi iz stana, Vi ste mogući prijenosnik jajašaca buha i unutarnjih parazita koje možete donijeti na svojoj obući.

S obzirom na to da ne znam kojim ste tabletama terapirali macu te u kojoj dozi, vrlo mi je teško komentirati jer također postoji i mogućnost da ste subdozirali jer je većina tableta napravljena tako da je 1 tableta doza za životinju tešku 10 kg pa ako se radi o mačiću koji npr. ima 1, 2, 3 mj. i kilogram ili manje tjelesne težine, vrlo je teško tabletu pravilno dozirati.

Ako niste u mogućnosti obratiti se Veterinarskom fakultetu, svakako se obratite u najbližu Veterinarsku ambulantu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr