Povratak

Crijevni paraziti

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button


Odgovara:
Zdravka Rumiha, dr.vet.med.,
Pet centar Drvinje 1, Zagreb

P: Imam mačka starog oko godinu dana koji se slobodno kreće po kući i van nje. Prije kojih tjedan dana u početku je povraćao, nakon toga povečao mu se apetit a u paraleli je vidno mršavio i postajao sve nemirniji. Veterinarka nam je rekla da vjerovatno ima gliste pa smo započeli s terapijom drontal cat-a, jučer je dobio prvu tabletu (1 po svojoj kilaži, manje od 4,1 kg). Počeo se čistiti od glista, ali sam zabrinuta zbog nas ukućana, jutros sam našla na "njegovoj" fotelji gliste koje su izašle van, izgledale su poput malo debljih borovih iglica, sasušene i pretpostavljam mrtve. Nigdje nije bilo izmeta tako da su izgleda same izlazile van. Mačak je zasad privremeno van kuće.

Moje je pitanje koliko mu treba da se očisti od glista tj. kada ga možemo pustiti u kuću? Drugu dozu dobiva za dva tjedna; hoće li se desiti isto? Da li je mačak zarazan još uvijek? Koliki je rizik od zaraze nas ukućana s obzirom da se mačak slobodno kretao po cijeloj kući?
Hvala, Mateja

O: Od svih zdravstvenih problema u mačaka, crijevnim parazitima ne pridaje se osobita pažnja, a naročito ako mačka boravi isključivo u stanu. Iako su kod mačaka rijetko vidljivi vanjski znakovi invazije crijevnim parazitima, ovi paraziti mogu biti uzrokom povremene mekane stolice ili proljeva, loše kondicije unatoč kvalitetnoj prehrani, krzna bez sjaja ili slabije aktivnosti. Vrlo je važno imati na umu kako su neki od crijevnih parazita prenosivi i na ljude (zoonoze).

U mačaka se mogu javiti: oblići - koji imaju bilateralno simetrično, oblo, izduženo tijelo i bez kolutića. Naziv su dobili po presjeku tijela koji je obli tj. okrugli. S obzirom na stanište, oblići se dijele na kopnene i morske, te one koji parazitiraju u čovjeku, životinjama ili biljkama. Najčešći oblići u mačaka, a naročito mačića, su Toxocara cati i Toxascaris leonina. Obično su duljine 5 - 10 cm, bijele ili lagano smeđkaste boje, a nalik su špageti. Ako je prisutna velika invazija ovim parazitima, mačka ih može povratiti ili cijele (neoštećene) izlaze sa stolicom. Osim probavnih problema, invazija oblićima ponekad može i ozbiljno narušiti opće stanje organizma. Kod mačića invadiranih navedenim crijevnim parazitima često se uočava okrugli i napuhnut trbuh, i stalno prisutna želja za hranom. Iako rijetko, ali crijevni se paraziti mogu namnožiti u tolikom obujmu da izazovu začep crijeva. Ovi oblići mogu se prenijeti i na ljude, a stanje je poznato pod nazivom "visceralna larva migrans". Ljudi se mogu invadirati progutanim jajašcem parazita s invazivnom larvom. Larve prolaze kroz mukozu crijeva, ulaze u cirkulaciju, te dolaze do jetre, pluća, očiju i drugih organa gdje mogu uzrokovati upalne nekroze. Simptomi ovise o organu ili mjestu gdje je nastala upala. Najozbiljnija posljedica infekcije može biti gubitak vida ako se paraziti lokaliziraju u oku. Iz tog razloga, feces bi trebalo skupljati iz posude za pijesak svakodnevno i bacati u kantu za otpad. Stoga, u mačaka koje žive u stanu vrlo je bitno redovito provoditi dehelmintizaciju i čišćenje posude za pijesak kako bi se ukonili uvjeti da jajašce postane infektivnim. Također, vrlo je bitno preventivno djelovati protiv buha jer su i one prenosioci nekih vrsta crijevnih parazita.

Doduše, najčešći unutarnji paraziti u mačaka su okrugle gliste (oblići), no mogu se zaraziti i trakavicama, a invazija uslijedi nakon što mačka pojede zaraženu buhu, te Giardia koja je jednostanični parazit mikroskopske veličine koji dospijeva u mačku preko kontaminirane vode. Trakavice u mačaka parazitiraju u crijevima, a larve tih trakavica mogu se razviti u organima životinja i čovjeka uzrokujući patološke promjene. Mačke su najčešće invadirane psećom trakavicom (Dipilidium caninum) koja je dugačka 20 - 45 cm. Zreli članci ove trakavice oblika su sjemenke krastavca i crvene su boje. Larve (cisticerkoidi) žive u psećoj i mačjoj buhi, i s njom, kada je pojedu, ulaze u organizam, gdje se za 16 do 21 dan razviju do odraslog parazita. Stoga članci mačje trakavice nisu izvor kontaminacije za ljude i životinje, već bi za to čovjek trebao progutati buhu. Kako bi prekinuli lanac razvoja pseće trakavice, važno je mačke tretirati sredstvima protiv buha, jer su one njeni prijenosnici. Nešto rjeđe u mačaka parazitira Taenia taeniaeformis. Mačke se mogu invadirati jedući divlje poljske miševe ili štakore. Članci ove trakavice nisu zarazni za čovjeka ni za druge mačke ili ostale kućne ljubimce (ali mogu biti za miševe, štakore i kuniće). Trakavica Diphylobotrium latum duga je 1 do 3 metra. Razvija se preko račića i riba, a zreli oblici nalaze se u crijevima pasa, mačaka i čovjeka.

Znaci bolesti u mačaka zavise o broju trakavica, dobi životinje i njenom općem stanju. Često i nema vidljivih znakova, ali se pri jačim invazijama može javiti proljev, slabiji apetit, mršavljenje, slabokrvnost, a dlaka postaje zagasita i neuredna. Pri izlasku zrelih članaka može se javiti svrbež u području anusa koji životinja pojačano liže. Dijagnoza se u mačaka postavlja na temelju pregleda izmeta (koprološka pretraga) u kojem se nalaze članci ili veći tračci otkinute trakavice. Terapija se provodi antihelminticima (npr. Pratel, Verpanil, Drontal), a za vrijeme terapije bitno je izmet neškodljivo ukloniti. Životinje bi trebalo tretirati sredstvima protiv trakavica 3 - 4 puta godišnje. Zaraženi čovjek može osjećati mučninu, imati proljev i gubiti tjelesnu masu.

Crijevne i nametničke invazije učinkovito se mogu spriječiti osobnom higijenom - pranjem ruku i izbjegavanjem dodira s nepoznatim životinjama. U cilju zaštite Vašeg zdravlja savjetujem redovnu dehelmintizaciju Vaše mačke svaka tri mjeseca s obzirom da je mačka prijemljiva na invaziju parazitima tijekom cijelog života. Tijekom graviditeta razvojni oblici parazita prolaze placentu i mliječnu žlijezdu tako da se mladi mogu okotiti već invadirani parazitima. Odrasle mačke invadiraju se preko jajašaca parazita u tlu, hvatajući životinje u prirodi ili nakon pada imuniteta. Redovitom dehelmintizacijom kućnih ljubimaca i uklanjanjem izmeta smanjuje se potencijalni izvor infekcije za djecu.

Savjetujem Vam da svakako ponovite dehelmintizaciju Drontalom za 14 dana jednom tabletom. Osim toga, da bi bili sigurniji dezinficirajte kuću a naročito mjesta gdje se mačka najviše zadržava.

U ponudi u našim Pet centrima možete pronaći vrlo učinkovit preparat za dezinfekciju površina Canina Capha DesClean sprej - pH je neutralan pripravak u kombinaciji s biocidom i anionskim tenzidima za dezinficirajuće čišćenje prebivališta životinja sa antibakterijskim, fungicidnim, tuberkolozidnim, sporocidnim i virucidnim djelovanjem, te za sigurno uništavanje parazita i glista i za čišćenje prostora od kožnih masnoća i mokraćne kiseline.

Također Vam preporučujem da nakon ponovljenog davanja Drontala napravite koprološku pretragu kako bi se utvrdila uspješnost terapije. Potonje možete obaviti na Zavodu za parazitologiju Veterinarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr