Povratak

Crvenilo kože

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
petra franko


Odgovara:
Petra Franko, dr. vet. med.,
Pet centar, Škurinjska cesta 1, Rijeka 

P: Imam dvogodišnju mačku koja je prije mjesec dana išla na sterilizaciju zbog dvije povećane mliječne žlijezde koje su bile i crvene. Međutim, jedna mliječna žlijezda se donekle smanjila, dok je druga ostala ista. Crvenilo je ostalo. Isto tako, kapamo joj Otonazol zbog ušnih šugaraca te joj je dana i Advocate ampula. Mačka je trobojna (smeđa-bijela-crna) i crvenilo joj je samo na koži gdje je smeđa i bijela dlaka. Mačka prije nikad nije imala nikakve alergije na hranu ni ikakve druge alergije. Je li crvenilo vezano uz šugarce ili bi uzrok bilo nešto drugo te kako bi se to liječilo? Hranimo je Hill˙s-ovom hranom za sterilizirane mačke, a prije toga smo joj dali Hill˙s-ovu hranu za sensitive skin i nije imalo baš nekakvog efekta za dlaku, a ni za kožu.

Hvala unaprijed na odgovoru, Maja

O: Crvenilo kao simptom može se pojaviti kod više različitih oboljenja kože mačaka. Ako je crvenilo bilo i do sada prisutno, kao što ste napisali, oko bradavica odnosno mliječnih žlijezda, može kao takvo upućivati na upalu istih.

Niste nam naveli jesu li operacijom bile zahvaćene i žlijezde ili je urađena samo sterilizacija i kakva je bila dijagnoza. Je li se spomenuto crvenilo tretiralo nekim protuupalnim sredstvom prije ili nakon operacije?

Crvenilo na svijetlijem dijelu dlake životinje se bolje i lakše zamjećuje, a i na tim dijelovima je koža nešto osjetljivija zbog boje krzna. Šugarci odnosno grinje mogu ostati ograničene na slušni kanal, ali se mogi naći i oko uški, na vratu, bedrima i na repu. Tako da i oni mogu biti jedan od uzroka, u tom slučaju bi mikroskopskom pretragom strugotina sa promjenjenog mjesta kože od strane veterinara  ili čak u povećanoj infestacji i s povećalom mogli primjetiti kako gmižu. U tom slučaju indicirano je ponoviti aplikaciju Advocate ampule.

Također, jedan od uzroka crvenila odnosno pojave iritacije i u konačnici upale kože može biti i dermatitis alergijskog tipa. Preosjetljivosti na trave odnosno pelud (kontaktni alergijski dermatitis) ako maca izlazi često vani i kreće se preko trave može dovesti do takvog stanja ili može naravno biti preosjetljivost na neki od sastojaka hrane.

U svakom slučaju, Hill˙s Sensitive Skin hrana koja ima poseban sastav izbalansiran kao pomoć koži u osjetljivih maca je dobar izbor ili bilo koja druga hrana na bazi ribe (losos, tuna) s povećanim udjelom esencijalnih masnih kiselina,omega 3 i omega 6 koje vrlo povoljno djeluju na regeneraciju i obnovu epitela kože.

Naravno, ukoliko se točno želi ustvrditi koja tvar je alergen i uzrokuje preosjetljivost može se napraviti alergotest prije čega se macu mora držati isključivo na hipoalergenskoj medicinskoj hrani (npr. Hill's z/d ili Royal Canin Hipoalergenic).

Ono što Vi doma možete napraviti za macu dodatno, uz pravilnu prehranu, je aplicirati na iritirano i crveno mjesto biljni proizvod na bazi popolisa koji je također dostupan u našim dućanima - Orme Naturali Skin Care losion za smirivanje kožnih upala s osvježavajućim, zaštitnim i učinkom čišćenja; osigurava tonus i elasticitet kože i pomaže u prevenciji mastitisa odnosno upala mliječnih žlijezda.

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr