Povratak

Deformacija nogu novorođenog mačića

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
dragan vesovic


Odgovara:
Dragan Vešović, dr. med. vet.
Pet centar, Heinzelova 60, Zagreb

P: Imam perzijsku macu koja je 23.09. okotila pet mačića. Jedan je odmah uginuo, a jedan ima deformirane zadnje nogice. Rođen je na zadak i prilikom okota bio je omotan pupčanom vrpcom. Nogice su mu iskrivljene tako da su mu zadnje šapice okrenute prema unutra, puže i sisa normalno kao i ostale mace. Zanima me samo da li bi se ta deformacija mogla ispraviti jer želim sačuvati mačića. Danijela

O: Od poroda mačići mogu puzati, a u dobi od dva tjedna započinju s tečnim pokretima. S tri tjedna mogu stajati, čuti, vidjeti, mirisati i reagirati. Kada navrše sedam tjedana, kreću se poput odrasle mačke, a s deset tjedana mogu hodati uzduž uske grede i imaju savršenu ravnotežu.

Nažalost, i u mačića su moguće komplikacije nastale razvojem u maternici ili pak po rođenju. Najveći rizik za nerođene mačiće je tijekom prva tri tjedna razvoja u maternici. Lijekovi i zarazne bolesti mogu opasno ugroziti zdrav razvoj mačića. Razvoj mačića u maternici ponekad završi nekom od tjelesnih deformacija koje mogu biti od sasvim blagih te ne opterećuju macu tijekom života ili pak toliko jako izraženih da ometaju normalne životne funkcije mačke. Deformacije se dijele na: nasljedne, razvojne i stečene, a mogu biti morfološke i funkcionalne.

Nasljedne deformacije genetski su uvjetovane, a vrlo često je ta nepoželjna kombinacija gena posljedicom parenja u bliskom srodstvu.

Zatim razvojne, koje imaju utjecaja na mačića tijekom razvoja u maternici, a vidljivi su pri porođaju. Mogući uzroci ove anomalije su bolest ili ozljeda majke mačke tijekom graviditeta, parenje u krvnom srodstvu, lijekovi ili slučajno trovanje. Infekcije, a naročito virusne (panleukopenija), u majci mogu oštetiti nerođene mačiće. Koliko će oštećenje biti na mačićima ovisi o razvojnom stadiju mačića u trenutku oboljenja majke. Virusne infekcije u ranoj trudnoći mogu uzrokovati pobačaj ili pak resorpciju ploda dok u kasnijem stadiju, kada su mačići već razvijeni, a gotovo pred porod, virusne infekcije imaju malo utjecaja na njihov razvoj.

Zatim, tvari koje oštećuju fetus u razvoju (teratogene tvari); lijekovi, sredstva za čišćenje u kućanstvu, toksini iz okoliša i konzervansi u hrani mogu biti uzrokom razvojne deformacije. Stečene tjelesne deformacije označavaju one koje su nastale nakon rođenja, a posljedica su mehaničkih čimbenika (udarac, pad, prignječenje ....).

Kako je nezahvalno i teško prognozirati mogućnost ispravljanja deformacije, savjetujem Vam da mačića odvedete na kompletan veterinarski pregled, kako bi se razlučilo o kakvom problemu se radi. Tada ćete, od svog veterinara, moći dobiti i prognozu.

 

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr