Povratak

Dijabetes u mačaka / Pravilna prehrana mačke koja prima inzulin

Powered by Spearhead Software Labs Joomla Facebook Like Button
ljiljana-vrhovac1


Odgovara:
mr. Ljiljana Vrhovac Uzur, dr. vet. med.,
Pet centar, Drvinje 1, Zagreb

P: Danas sam bila na kontroli sa macom i šećer mu je opet bio visok-26 mmo/l.Veterinar nam je naručio Feline m/d hranu u konzervi i rekao je da ju počnem koristiti .Mačak još uvijek dobiva inzulin,5 jedinica, pa me zanima kako da doziram hranu? Trenutno imam smo u konzervi,ali naručit ćemo  i suhu. Inače mu dajem ujutro malu konzervicu od 100 g prije inzulina,pa popodne malo sa krekerima i navečer samo krekere. Zanima me Vaše mišljenje,tj,kako da mu doziram hranu s obzirom a to da mačak dobiva inzulin i da sad imamo Feline M/d hranu u konzervi? Moj Veterinar mi baš nije bio jasan u vezi doziranja pa zato pitam Vas. Unaprijed se zahvaljujem! Mirela


O: Pretpostavka održanja optimalnog nivoa glukoze u krvi je da dosljedno slijedite dnevni ritam, odnosno da su obroci ponuđeni u određeno vrijeme i u točno određenim količinama, a isto tako da inzulin dajete u isto vrijeme. Preporučam Vam da mačka hranite isključivo programom m/d, a dnevni unos za mačke određene tjelesne mase i gojnog stanja naveden je na samom artiklu.



U tablici su prikazane vrijednosti za mačke koje trebaju smršavjeti i one koje bi trebale održati postignutu tjelesnu težinu. Tako bi npr. mačka teška 5kg koja je pretila trebala dnevno pojesti 1-1i 1/3 konzerve dnevno, dok bi mačka kojoj je tjelesna težina zadovoljavajuće trebala pojesti 1,5-2 konzerve, (raspoređeno u tri obroka). Mačkama koje mršave može se dati i nešto veća količina dok se ne postigne optimalna tjelesna težina.
Ukoliko uvedete i suhi oblik m/d programa, na uputama o doziranju hrane pronaći ćete količine koje odgovaraju Vašem mačku (g/za 1 dan). Suhu hranu i onu u konzervi možete kombinirati s tim da se pridržavate preporučenih dnevnih količina.

O dijabetesu u mačaka detaljnije je pisala kolegica u već objavljenom tekstu Šećerna bolest/ Dijabetes u mačaka

POSTAVITE PITANJE NAŠIM VETERINARIMA

Postavite pitanje našim veterinarima na adresu e-pošte: veterinar@pet-centar.hr